Tejmentesség vagy laktózmentesség: mi a különbség?
Miért lényeges kérdés a tejmentesség vagy laktózmentesség?
Számos esetben derül fény arra, hogy a tejmentességet és a laktózmentességet összekeverik. Szeretnénk szemlélteni mi a különbség a kettő között és miért annyira lényeges a terápia sikeressége miatt tisztában lenni ezekkel a fogalmakkal.
Tejmentesség
A tejmentesség azt jelenti, hogy minden állati eredetű tejtermék (tej, tejszín, sajt, túró, joghurt, kefír, tejföl, vaj, stb.) fogyasztását kerül kell, mert ezek mindegyike tartalmaz tejfehérjét.
A tejallergiát elsősorban a kazein (állati eredetű tejfehérje) váltja ki. Sokaknak akár egy minimális mennyiségű tejtermék fogyasztása is gondokat okoz, mivel a kazein miatt az immunrendszer IgE típusú ellenanyagot termel, mely az enyhe allergiás tünetektől kezdve akár súlyos allergiás tünetekkel is járhat:
- hasfájás
- hasmenés
- hányás
- kiütések, viszkető, vörös foltok, csalánkiütés
- ekcéma
- légúti tünetek (asztma, fulladás)
- arc, ajkak, torok duzzanatae
- nyelési nehezítettség
Tejallergia estén növényi alapú tejtermékekkel helyettesíthetjük az állati eredetű tejtermékeket.
Laktózmentesség
A laktózmentesség azt jelenti, hogy a tejtermékekben található tejcukor, azaz a laktóz kerülése szükséges.
A laktózintolerancia esetén a szervezet nem képes laktáz enzimet termelni, melyre szükség van a laktóz (tejcukor) lebontásához. Ha meg nem emésztett laktóz továbbhalad a vastagbélbe, az ott található baktérium bontják le, mely kellemetlen tünetekkel jár:
- hasmenés
- émelygés, hányás
- hasi fájdalom
- puffadás
Laktóz intolerancia esetén laktáz tabletta használatával vagy laktózmentes tejtermékek fogyasztásával csökkenthetjük a fent említett tüneteket.
A laktóz intolerancia kapcsán léteznek olyan elméletek, melyek szerint a laktáz enzim fiziológiásan csökken az életkor előrehaladtával, mivel a csecsemőkori anyatejes főétkezés után nincs szüksége az emberi szervezetnek a laktóz lebontására.
Hogyan diagnosztizálható a két kórkép?
A tejallergia vizsgálathoz vénás vérvételre van szükség.
Az öröklött laktóz intolerancia genetikai laborvizsgálat során vénás vérvétellel, illetve a szerzett formája tejterhelést követő H2-kilégzési teszt elvégzésével vizsgálható.
Számos esteben előfordul, hogy a szervezet a tejfehérjék ellen IgG típusú ellenanyagot termel és ez okoz ételintoleranciát, melynek tünetei lappangóak: puffadás, hasmenés, székrekedés, fejfájás. Ilyen esetben IgG alapú ételintolerancia teszt elvégzése szükséges vénás vérből.
Leave a reply