Tejmentesség vagy laktózmentesség: mi a különbség?

Miért lényeges kérdés a tejmentesség vagy laktózmentesség?

Számos esetben derül fény arra, hogy a tejmentességet és a laktózmentességet összekeverik. Szeretnénk szemlélteni mi a különbség a kettő között és miért annyira lényeges a terápia sikeressége miatt tisztában lenni ezekkel a fogalmakkal.

Tejmentesség

A tejmentesség azt jelenti, hogy minden állati eredetű tejtermék (tej, tejszín, sajt, túró, joghurt, kefír, tejföl, vaj, stb.) fogyasztását kerül kell, mert ezek mindegyike tartalmaz tejfehérjét.

tejallergiát elsősorban a kazein (állati eredetű tejfehérje) váltja ki. Sokaknak akár egy minimális mennyiségű tejtermék fogyasztása is gondokat okoz, mivel a kazein miatt az immunrendszer IgE típusú ellenanyagot termel, mely az enyhe allergiás tünetektől kezdve akár súlyos allergiás tünetekkel is járhat:

  • hasfájás
  • hasmenés
  • hányás
  • kiütések, viszkető, vörös foltok, csalánkiütés
  • ekcéma
  • légúti tünetek (asztma, fulladás)
  • arc, ajkak, torok duzzanatae
  • nyelési nehezítettség

Tejallergia estén növényi alapú tejtermékekkel helyettesíthetjük az állati eredetű tejtermékeket.

Tejmentesség vagy laktózmentesség Laktózmentesség

A laktózmentesség azt jelenti, hogy a tejtermékekben található tejcukor, azaz a laktóz kerülése szükséges.

A laktózintolerancia esetén a szervezet nem képes laktáz enzimet termelni, melyre szükség van a laktóz (tejcukor) lebontásához. Ha meg nem emésztett laktóz továbbhalad a vastagbélbe, az ott található baktérium bontják le, mely kellemetlen tünetekkel jár:

  • hasmenés
  • émelygés, hányás
  • hasi fájdalom
  • puffadás

Laktóz intolerancia esetén laktáz tabletta használatával vagy laktózmentes tejtermékek fogyasztásával csökkenthetjük a fent említett tüneteket.

A laktóz intolerancia kapcsán léteznek olyan elméletek, melyek szerint a laktáz enzim fiziológiásan csökken az életkor előrehaladtával, mivel a csecsemőkori anyatejes főétkezés után nincs szüksége az emberi szervezetnek a laktóz lebontására.

Hogyan diagnosztizálható a két kórkép?

A tejallergia vizsgálathoz vénás vérvételre van szükség.

Az öröklött laktóz intolerancia genetikai laborvizsgálat során vénás vérvétellel, illetve a szerzett formája tejterhelést követő H2-kilégzési teszt elvégzésével vizsgálható.

Számos esteben előfordul, hogy a szervezet a tejfehérjék ellen IgG típusú ellenanyagot termel és ez okoz ételintoleranciát, melynek tünetei lappangóak: puffadás, hasmenés, székrekedés, fejfájás. Ilyen esetben IgG alapú ételintolerancia teszt elvégzése szükséges vénás vérből.

 

Leave a reply