Dr. Csergő Ágnes

háziorvos, táplálkozástudományi szakértő

Általános orvosi diplomája után háziorvostan szakvizsgát szerzett. Célja a betegségek megelőzése, a hozzá forduló betegek panaszainak hosszú távú megoldása. Munkája során holisztikus szemlélettel az összes szerv és szervrendszer egymásra hatását figyelembe véve határozza meg a kezelés mikéntjét. A betegségek kezelésénél nagy hangsúlyt fektet az életmódra és a táplálkozásra, a mikro- és makrotápanyagok szakszerű pótlására.

A leggyakoribb okok, amelyekkel hozzá fordulnak:

Online időpontfoglalás

Tisztelt betegünk, amennyiben szabad időpontot lát, de mégsem tudja lefoglalni vagy az online foglalás sikertelen, kérem jelezze a 06 30 923 2829-es központi telefonszámunkon munkanapokon 08:00-16:00-ig.

Szolgáltatások

Document
SzolgáltatásÁrIdőpontok

A humán anyagcseretípus elméletéről röviden

Az anyagcseretípus meghatározásának alapmódszerét Dr. William Kelley az 1970-es években fejlesztette ki, később számos orvos foglalkozott a módszer tökéletesítésével, közülük kiemelkedő teljesítményt ért el Dr. George Watson és Dr. William Wolcott, végül a metódust Dr. Klaus Holzrichter egészítette ki műszeres méréssel.

Az élet sokszínűséget az evolúció során az tartotta fenn, hogy különböző élőlények különböző módon tudtak alkalmazkodni adott helyzetekhez. Ez a sokszínűség az egysejtűektől az emberekig minden élőlényben megfigyelhető.  Az anyagcsere és a táplálkozás esetében a fent említett alkalmazkodás kulcsfontosságú az életben maradáshoz. Az ősember életmódját ismerve a tápanyagok megfelelő raktározására képes egyének könnyebben túlélték az ínséges  időszakokat. Ugyanakkor napjainkban ez a szelekciós előny hátránnyá alakult, amelynek bizonyítéka, hogy hazánkban a felnőtt lakosság 50%-a túlsúlyos vagy elhízott. A betegségek kialakulásának hátterében az életmód, azon belül is a táplálkozás kulcsfontosságú tényező. Nem csak az elhízás, de bizonyos táplálkozási szokások is hajlamosítanak többek között a szív és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulására. Azonban számos betegség esetén a táplálkozás nem csak kockázati tényező, hanem védőfaktor is lehet. Az utóbbi évtizedek tudományos eredményei alapján nagy számú növényi eredetű hatóanyagról bizonyosodott be valamilyen betegség megelőző hatás. Ugyanakkor a hatékony betegség megelőzés érdekében szükséges a saját anyagcseretípusunknak megfelelően táplálkozni, amely nagy mértékben növelheti a szellemi és fizikai teljesítőképességet, csökkentheti a testsúlyt, továbbá segíthet megelőzni a már meglévő betegségek szövődményeinek kialakulását. Az anyagcseretípus a táplálkozási típus és hormontípus függvénye. A táplálkozási típust az idegrendszer és anyagcsere határozza meg együttesen.

Az anyagcseretípus meghatározás menete

Anyagcseretípus meghatározás

A korábbi betegségeket, jelen panaszok megbeszélése után Omron BF-511 készülékkel meghatározzuk az ügyfél testösszetételét. Részletesen feltérképezzük a táplálkozási szokásokat és igényeket. Elmagyarázzuk az anyagcseretípusok lényegét és azok egyénekre vetített hasznosságát. EVA 3000 mérőműszer segítségével meghatározzuk a jelentkező anyagcseretípusát. A kapott eredmények alapján egyénre szabott élelmiszerlistát és minta étrendet állítunk össze.

Mit hozzon magával a szakorvosi vizsgálatra?

  • 6 hónapnál nem régebbi nagylabor eredmény (vérkép, vas, süllyedés, CRP, májfunkció, vesefunkció, ionok : nátrium, kálium, magnézium, pajzsmirigy funkció, vércukor, cukorbetegség esetén HbA1c).
  • korábbi orvosi dokumentációk: zárójelentések, ambuláns lapok.
  • gyógyszerlista.