Az anyagcseretípus meghatározásának alapmódszerét Dr. William Kelley az 1970-es években fejlesztette ki, később számos orvos foglalkozott a módszer tökéletesítésével, közülük kiemelkedő teljesítményt ért el Dr. George Watson és Dr. William Wolcott, végül a metódust Dr. Klaus Holzrichter egészítette ki műszeres méréssel.
Az élet sokszínűséget az evolúció során az tartotta fenn, hogy különböző élőlények különböző módon tudtak alkalmazkodni adott helyzetekhez. Ez a sokszínűség az egysejtűektől az emberekig minden élőlényben megfigyelhető. Az anyagcsere és a táplálkozás esetében a fent említett alkalmazkodás kulcsfontosságú az életben maradáshoz. Az ősember életmódját ismerve a tápanyagok megfelelő raktározására képes egyének könnyebben túlélték az ínséges időszakokat. Ugyanakkor napjainkban ez a szelekciós előny hátránnyá alakult, amelynek bizonyítéka, hogy hazánkban a felnőtt lakosság 50%-a túlsúlyos vagy elhízott. A betegségek kialakulásának hátterében az életmód, azon belül is a táplálkozás kulcsfontosságú tényező. Nem csak az elhízás, de bizonyos táplálkozási szokások is hajlamosítanak többek között a szív és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulására. Azonban számos betegség esetén a táplálkozás nem csak kockázati tényező, hanem védőfaktor is lehet. Az utóbbi évtizedek tudományos eredményei alapján nagy számú növényi eredetű hatóanyagról bizonyosodott be valamilyen betegség megelőző hatás. Ugyanakkor a hatékony betegség megelőzés érdekében szükséges a saját anyagcseretípusunknak megfelelően táplálkozni, amely nagy mértékben növelheti a szellemi és fizikai teljesítőképességet, csökkentheti a testsúlyt, továbbá segíthet megelőzni a már meglévő betegségek szövődményeinek kialakulását. Az anyagcseretípus a táplálkozási típus és hormontípus függvénye. A táplálkozási típust az idegrendszer és anyagcsere határozza meg együttesen.

A korábbi betegségeket, jelen panaszok megbeszélése után Omron BF-511 készülékkel meghatározzuk az ügyfél testösszetételét. Részletesen feltérképezzük a táplálkozási szokásokat és igényeket. Elmagyarázzuk az anyagcseretípusok lényegét és azok egyénekre vetített hasznosságát. EVA 3000 mérőműszer segítségével meghatározzuk a jelentkező anyagcseretípusát. A kapott eredmények alapján egyénre szabott élelmiszerlistát és minta étrendet állítunk össze.