Az ételallergia és ételintolerancia két olyan állapot, amelyek során az emberi szervezet nem reagál megfelelően az elfogyasztott élelmiszerekre, azonban a két jelenség között jelentős különbségek vannak, mind az okokat, mind a tüneteket tekintve. Ebben a cikkben áttekintjük ezeket a különbségeket, valamint azokat az aspektusokat, amelyeket érdemes megérteni mindkét állapotról.
Immunmediált ételallergia
Az allergiás rekaciókat négy csoportba soroljuk (I,II, III, IV típusú). Az osztályozás azon alapul, hogy az immunrendszer mmelyik része aktiválódik és mennyi idő telik el a reakció jelentkezéséig.
I. típusú allergia=Ételallergia
Az I. típusó allergia egy hiperszenzitivitási reakció, mely során az allergénnel történő találkozást követően IgE típusú ellenanyagok termelődése, hisztamin és más kémiai mediátorok szabadulnak fel. Ez a valódi allergia. Az ételallergia az étel elfogyasztását követően relatíve gyorsan jelentkező tünetekkel jár, melyek közé tartozhat:
orrdugulás
szemviszketés
csalánkiütés testszerte
tüsszögés
fulladás
súlyos esetekben anafilaxiás sokkot is okozhat, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel.
Az ételallergia okai genetikai hajlamra és az élelmiszerekkel való ismételt érintkezésre vezethetők vissza. A leggyakoribb allergiát okozó ételek közé tartoznak a mogyoró, dió, tejtermékek, tojás és tenger gyümölcsei.
Az ételallergia ritka, a népesség 2-3%-a szenved tőle.
III. típusú allergia=Ételintolerancia
Más néven IgG-mediált allergia/ ételintoelrancia/élelmiszer hiperszenzitivitás. Ezeket a rekaciókat IgG ellenanyagok termelődése és az antigán-antitest komplexek kialakulása jellemzi, melyek a szövetekben lerakódva krónikus gyulladáshoz vezetnek. Ezek felelősek a késleltett tünetekért, melyek az elfogyasztott ételt követően órákkal vagy napokkal később is jelentkezhetnek:
nyugtalanság
levertség
IBS
fejfájás
migrén
gyengeség
magas vérnyomás
ekcéma
asztma
ízületi fájdalom
krónikus nátha
artitisz
súlyproblémák
Az ételintoleranciák sokkal gyakoribbak, mint az ételallergiák, a népesség 30-40%-át érinti. Teljesen egyénre szabott és változó, hogy ki milyen ételintoleranciától szenved, gyakori a tej, glutén, tojás ételintolerancia.
A nem immunmediált ételekre adott reakció
Az intolerancia olyan állapot, amikor a szervezet nem képes megfelelően emészteni bizonyos élelmiszereket, általában az emésztőrendszer enzimhiánya miatt. Ez az állapot általában lassú és kumulatív hatásokkal jár. Az ételintolerancia tünetei közé tartozhatnak:
hasi fájdalom
puffadás
hasmenés
émelygés
Az ételintolerancia okai változhatnak. Például, a laktózintolerancia esetén a szervezet nem termel elegendő laktáz enzimet, ami a tejcukor emésztéséhez szükséges. A fruktózintolerancia során a fruktóz emésztése sérülhet.
Laktóz intolerancia
A laktáz, a laktózt (=tejcukor) lebontó enzim elégtelensége okozza.
Laktózt a tejtermékek tartalmaznak: taj, sajt, joghurt, kefír, stb.
Jellemző tünete: teltségérzet, hasmneés és puffadás.
Hisztamin intolerancia
A kiváltó oka lehet a DAO enzim hiánya vagy aktivitásának gátlása. A DAO enzim a hisztamin lebontáásban játszik szerepet. Az enzim hiánya esetén a hisztamin szint megemelkedik, gyulaldásos reakcikat, kelelmetlen tüneteket okozva: migrénn, szédülés, bél-gyomor panaszaok, nátha, depresszió, bőr irritáció és kiporosodás.
A magas hisztamin tartalmú ételek: vörösbor, sajt, tonhal, konzervált élelmiszerek, nem friss ételek súlyosbítják a kórképet.
Amennyiben az ételintolerancia vizsgálat kiválasztásában vagy értelmezésében szakorvosi segítségre van szüksége, életmódorvoslás keretein belül állunk rendelkezésre.