Mit szabad és mit nem a vérvétel előtt? – mutatjuk

Honnan veszünk vért?

A vérvétel egy invazív vizsgálati módszer, mely során elsődlegesen a könyökhajlatban található vénákból veszünk vért. Továbbá jól használható vénák vannak még az alkaron, valamint a kézháton. Ahhoz, hogy a vérvétel sikeres legyen érdemes néhány szempontot figyelembe venni.

Mit szabad és mit nem a vérvétel előtt?

 • Már a vérvétel előtti napon ajánlott bőven folyadékot fogyasztani lehetőleg szénsavmentes víz fomájában.
 • Vérvétel előtt kerülendő a kávé, tea fogyasztása.
 • A rendszeresen szedett gyógyszereket kérjük bevenni a vérvétel előtt is.

Éhgyomorra kell mennem a laborba?

Vannak olyan laborvizsgálatok, amelyeket kizárólag éhgyomorra vett vérmintából vizsgálhatóak, mert étkezést követően számos paraméter fiziológiásan változik. Ezek a zsír (lipid)-, cukor (glukóz)- háztartás és májfunkció vizsgálatok. A vérvétel előtt 10-12 órás éhezés ajánlott.

Menstruáció alkalmával szabad vizeletmintát adni?

A vizeletbe keveredett vér menstruáció idején kis mennyiségben is félrevezető eredményt ad, kerüljük ilyenkor a vizeletminta leadását.

Terheléses vércukor vizsgálatra, inzulin rezisztencia vizsgálatra hogyan készüljek?

 • A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, előzetes (minimum 12 órán keresztüli) koplalást követően.
 • A teszt elvégzéséhez 75 gramm glükózt kell 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt elfogyasztani. Javasoljuk, hogy hozzon magával egy fél citromot is, mert az oldat nagyon édes (a citrom nem befolyásolja az eredményt), ennek segítségével teheti kellemesebbé az elfogyasztani kívánt oldatot.
 • A terheléses vércukorvizsgálatot megelőző este, a vérvétel időpontja előtt 12 órával lehet vacsorázni, utána szénsavmentes víz vagy csapvíz fogyasztható.
 • Kérjük is, hogy igyon bőségesen. Reggel a vizsgálatra való indulás előtt még két pohár vizet szükséges meginni.
 • A terhelés megkezdése előtt ellenőrizzük a vércukorértéket. Amennyiben a vércukor értéke 7.0 mmol/l alatt van, akkor a terhelés elkezdhető, ellenkező esetben viszont a szakma szabályai szerint a terheléses vércukorvizsgálat nem elvégezhető. Ha a mért vércukorérték megfelelő, akkor a 75 grammos cukoroldat elfogyasztható.
 • A cukoroldatot vagy egyszerre, de maximum 5 percen belül meg kell inni.
 • A terhelés alatt a vérvételi helyet elhagyni, enni, inni, dohányozni nem szabad.
 • Érdemes reggelivel készülni, hogy az utolsó vérvételt követően, az minnél hamarabb elfogyasztható legyen, az esetleges rosszullét elkerülése végett.
 • A terhelés után bőséges folyadékfogyasztás javasolt, hogy a bevitt cukormennyiség mielőbb kiürüljön a szervezetből.

Milyen szövődményekkel járhat a vérvétel?

A vérvétel invazív beavatkozás, a leggyakoribb szövődményei a hematóma és a phlebitis.

A hematóma kialakulhat a vénafal sérüléséből adódó szövetközti vérzés során (pl: vérhigító szedése vagy elpattant véna esetén). Ilyen esetben lilás, kékes bőralatti folyadékgyülem tapitható,mely néhány napon belül felszívódik, orvosi beavatkozást nem igényel.

Phlebitis alatt a véna gyulladását értjük, melyet a vérvétel során a vénába juttatott kórókozó okozhat. A phlebitis piros bőrtünettel, melegség érzetel, fájdalommal jár a vérvétel helyén. Phlebitis esetén forduljon mihamarabb orvosához.

 

Vérvétel időpontok itt.

Leave a reply