Terheléses EKG

Mi a terheléses EKG vizsgálat célja?

A terheléses EKG vizsgálat számos kérdésre ad választ: számszerűsíti a beteg terhelhetőségét, indirekt módon vizsgálja a szív vérellátását és a ritmuszavarok hátterét. A vizsgálat során képet kapunk arról, hogy a koszorúerek képesek-e a terhelés hatására jelentkező fokozott oxigénigényt megfelelő mennyiségű vérrel kielégíteni. Illetve oxigénhiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál – fájdalom, nehézlégzés, ritmuszavar, fulladás. A terheléses vizsgálat eredménye segít a megfelelő kezelés kiválasztásában.

Hogyan történik a terheléses EKG vizsgálat?

A vizsgálat előtt a beteg mellkasára egyszerhasználatos EKG elektródákat ragasztanak, vérnyomásmérő mandzsettát helyeznek fel. A vizsgálat kezdetén nyugalmi EKG-t készítenek és kiindulási vérnyomást mérnek. Az vizsgálat történhet járószalagon vagy kerékpáron ( pl.: ízületi panaszok esetén). A vizsgálat során a beállított protokollnak megfelelően a járószalag dőlésszöge emelkedik, a sebessége gyorsul; a kerékpár ellenállása nő. A vizsgálat során a folyamatos EKG-monitorozás mellett több alkalommal (2-3 percenként) vérnyomásmérés is történik. 

Milyen panaszok esetén javasolt a terheléses EKG vizsgálat elvégzése?

  • szívdobogás érzés
  • mellkasi panaszok, szívtáji nyomás
  • újkeletű gyengeség érzés 
  • ismert szívbetegség esetén évente

Hogyan készüljünk a terheléses EKG vizsgálatra?

A vizsgálat előtt 2-3 órával ne egyen, a vizsgálat napján ügyeljen a bőséges folyadékfogyasztásra (szénsavmentes víz). A vizsgálathoz szükséges zárt és kényelmes tornacipő, váltóruha esetleg törölköző. 

Az ÁB-Medicalban a terheléses EKG vizsgálat elvégzésére kerékpárral és futószalaggal is van lehetőség. 

Részletek és bejelentkezés itt. 

Leave a reply