Radiológus szakorvosaink

Dr. Bencze Gábor

Dr. Magda Ingrid

Dr. Rostás Tamás

Kérdése van? Időpontot foglalna?

Telefonos ügyfélszolgálatunk minden munkanapon 07:00-19:00-ig készséggel megválaszol minden felmerülő kérdést.

Telefonszámunk: +36309232829.

Online foglalásra a nap 24 órájában van lehetősége.

Az ultrahang vizsgálatokról általánosságban

Az ultrahang vizsgálat előnye, hogy fájdalom- és kockázatmentes, korlátlan számban ismételhető. A modern ultrahang készülékek nagy felbontású képeket szolgáltatnak, amelyek digitális formában tárolhatók, a betegek rendelkezésére bocsáthatóak. A vizsgálat során a radiológus szakorvos a vizsgálandó területet egy ultrahang zselével bekent vizsgálófejjel pásztázza. A műszer ultrahangokat bocsát ki és felfogja a szervek által visszavert hangokat. Ezeket a hangokat a komputer látható képpé alakítja. A magas szintű szakmai hozzáértés és a vizsgálat gondos kivitelezése mellett bizonyos esetekben a véleményezett eltérések pontosítására szükség lehet további képalkotó vizsgálatokra (CT,MR), amelyet partnerünk a Pécsi Diagnosztikai Központ végez el.

Mit hozzon magával a vizsgálatra?

Amennyiben panaszaival kapcsolatban már korábban történtek orvosi vizsgálatok ezek leleteit, illetve betegségeivel kapcsolatos orvosi dokumentációját (ambuláns lap, zárójelentés) mindenképpen hozza magával beleértve a készült felvételeket pl.: CD-n. Ezek az információk nagyban segítik orvosaink munkáját.

Magánorvosi szolgáltatók számára a kórházi rendszerekben tárolt képi adatok nem hozzáférhetőek!

A hasi ultrahang vizsgálatról

A vizsgálat elsősorban a tömör és a folyadékkal telt hasi szervek megítélésére alkalmas, mint a máj, epehólyag, lép és vesék. A kismedencei szervek közül a húgyhólyag és a méh, illetve prostata vizsgálhatók. Az ultrahang vizsgálat korlátai:  a hasnyálmirigy elhelyezkedésénél fogva nem mindig ábrázolható teljes egészében. A belek és a gyomor véleményezésére csak tájékozódó jelleggel alkalmas, az endoszkópos vizsgálatokat nem helyettesíti. A petefészkek hasi ultrahanggal nem mindig megítélhetők, a nőgyógyászati vizsgálatot és hüvelyi ultrahangot nem helyettesíti.

Milyen esetekben javasolt a hasi ultrahang vizsgálat elvégzése?

 • hasi panaszok (fájdalom, véres vizelet, vizelési problémák)
 • 40 éves kor felett szűrő jelleggel
 • ismert epekövesség, vesekövesség, cysták kontrollálására
 • derékfájás, kisugárzó mozgásszervi panaszok hátterében rejlő hasi kórképek kizárására

Mire figyeljen a hasi ultrahang vizsgálat előtt?

A vizsgálat előtt 4-6 órával ne étkezzen. Fogyasszon szénsavmentes vizet. A kismedencei szervek eredményes vizsgálatához fontos, hogy a hólyag telt legyen. Ugyanakkor kerülje a kávé fogyasztást, mert epehólyag összehúzódást okozva befolyásolhatja a vizsgálat eredményét. Vizsgálat előtti napon ne fogyasszon gázképző, puffasztó ételeket (pl.: hüvelyesek, kelkáposzta, kelbimbó, stb.).

Bélgázosság esetén a vizsgálatot megelőzően gázcsökkentő vény nélkül kapható készítmény alkalmazása javasolt (pl. Espumisan).

Az ultrahanggal történő áramlásmérésről (Doppler):

Az ultrahang készülék a Doppler elv segítségével képes a vér áramlását megjeleníteni és számszerűen kifejezni. A vizsgálat segítségével információt kaphatunk az erek állapotáról, áramlási rendellenességről. Ennek különösen nagy jelentősége van az érelmeszesedés, trombózisok, érfal kiboltosulások diagnosztikájában. Továbbá információt nyújthat a cysták és daganatok vérellátottságáról.

Az ízületi ultrahang vizsgálatról:

A vizsgálat alkalmas az ízületeket alkotó porcok, az ízületi tok, a ízület körüli szalagok és az ízületet körül vevő lágyrészek feltérképezésére. Kimutathatóak továbbá az esetleges folyadékgyülemek, gyulladásos jelek.

Lágyrészek és nyirokcsomók ultrahang vizsgálata:

A bőr alatti lágyrészek és nyirokcsomók vizsgálata nagy felbontású készülékkel lehetséges. A vizsgálattal elkülöníthetőek a folyadéktartalmú és a tömör elváltozások.

Milyen esetben javasolt a lágyrészek ultrahang vizsgálata?

 • új, ismeretlen eredetű duzzanatok, csomók megjelenése esetén
 • izomsérülések után
 • sérv gyanú esetén

Betegeinknek írtuk

  • MáRCIUS 19, 2021
  • 0

  Samsung HS40 – az ÁB-Medical ultrahangkészüléke

  Az ultrahang vizsgálatról általánosságban Az ultrahang vizsgálat előnye, hogy fájdalom- és kockázatmentes, korlátlan számban ismételhető. A modern ultrahang készülékek nagy felbontású képeket szolgáltatnak, amelyek digitális formában tárolhatók, a betegek rendelkezésére bocsáthatóak. A vizsgálat során a szakorvos a vizsgálandó területet egy ultrahanggélel bekent vizsgálófejjel pásztázza. A műszer ultrahangokat bocsát ki és felfogja a szervek által visszavert

  • MáRCIUS 2, 2021
  • 0

  Hasi ultrahang vizsgálat

  Az ultrahang vizsgálatról általánosságban Az ultrahang vizsgálat előnye, hogy fájdalom- és kockázatmentes, korlátlan számban ismételhető. A modern ultrahang készülékek nagy felbontású képeket szolgáltatnak, amelyek digitális formában tárolhatók, a betegek rendelkezésére bocsáthatóak. A vizsgálat során a radiológus szakorvos a vizsgálandó területet egy ultrahang géllel bekent vizsgálófejjel pásztázza. A műszer ultrahangokat bocsát ki és felfogja a szervek