Szédülés és szédülékenység

A szédülés nagyon sok betegség tünete vagy következménye lehet. Az egyensúlyérzet kialakulása és vezérlése igen bonyolult idegrendszeri folyamat. Az egyensúlyért felelős agyi központ információt kap egyrészt a belső fülben található félkörös ívjáratokból, amely a fej helyzetét mutatja meg. Továbbá információ érkezik a központba a szervezet összes ízületében megtalálható receptorokból és a szemből. 

A szédülés típusai

1.Vertigo

A leggyakoribb szédülésforma. A betegek egy irányú forgó jellegű szédülést panaszolnak: „mintha forogna a világ”. A fej mozgatása, helyzetváltoztatás rontja a panaszokat. Sok alkalommal a betegek mozdulatlanul várják a szédülés elmúlását. Némely esetben a vertigo hányingerrel, hányással jár együtt. A vertigo oka lehet a Benignus Paroxysmalis Pozicionális Vertigo (jóindulatú, időnként megjelenő pozicionális vertigo – BPPV). A BPPV során intenzív, rövid ideig tartó vertigo alakul ki, a fej helyzetének változtatása során. További ok lehet a belső fül gyulladása, vesztibuláris migrén, a hallóidegen kialakuló jóindulatú daganat. Ritkán kialakulhat stroke vagy sclerosis multiplex betegség tüneteként. 

2. Hirtelen kialakuló gyengeségérzés/ ájulásérzés

Szintén gyakran előforduló tünet, amelynek hátterében hirtelen vérnyomásesés (pl.: gyors felállás után), szívritmuszavar, szívelégtelenség állhat.

3. Egyensúlyvesztés 

Az egyensúlyvesztés jellemzően járás közben jelentkezik. Jellemző oka az ízületeket érintő betegség (kopás, gyulladás), amelynek következtében csökken az ízületek stabilitása és károsodnak az ízület helyzetét érzékelő receptorok. További okok lehetnek: gyógyszerek, alsó végtagi idegkárosodás, belső fül betegsége.

 

Milyen kérdéseket fog feltenni az orvos a szédülés kivizsgálása során?

  • milyen jellegű a szédülés?
  • mennyi ideig tart?
  • van-e valamilyen tevékenység, amihez tudja kötni a szédülést?
  • van-e olyan napszak amihez tudja kötni a szédülést?

Milyen vizsgálatok szükségesek a szédülés okának kiderítéséhez?

Az első lépés a neurológiai szakvizsgálat, sok esetben további vizsgálatra nincs szükség. Bizonyos esetekben a diagnózishoz és a súlyos betegségek kizárásához szükséges a CT/MR vizsgálat, laborvizsgálat, carotis ultrahang és esetleg röntgen vizsgálat. 

A szédülés kivizsgálását az ÁB-Medicalban neurológus szakorvos végzi. További információ és online bejelentkezés itt.  

A neurológiai kivizsgálást követően, ha a szédülés okát nem sikerült feltárni, további szakvizsgálatok szükségesek ( kardiológia, szemészet és fül-orr-gégészet ).

A kardiológiai kivizsgálást dr. Bozó János végzi az ÁB-Medicalban. Részletek itt. 

 

Leave a reply