A teljes kiőrlésű gabona veszélyei

Mit jelent a teljes kiőrlésű gabona kifejezés?

A teljes kiőrlésű gabona bármely gabona és álgabona olyan teljes magja, amely endospermiumot, csírát és korpát tartalmaz, ellentétben a finomított szemekkel, amelyek csak az endospermiumot tartják meg.

A teljes kiőrlésű gabona előnyei, amiért a dietetikusok ajánlják

  • Magas rosttartalom,a  rostok hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségéhez, segítenek a székrekedés megelőzésében, és stabilizálják a vércukorszintet.
  • Ásványi anyagok és vitaminok forrásai: A teljes kiőrlésű termékek több ásványi anyagot (például magnéziumvascink) és B-vitaminokat tartalmaznak, amelyek fontosak az egészséges test működéséhez.
  • Súlykontroll: A rostok és a teljes kiőrlésű termékek lassabban emészthetők, így hosszabb ideig adnak jóllakottság érzetet. Ez segíthet a súlykontrollban, mivel kevesebb kalóriát fogyasztunk, ha telítettnek érezzük magunkat.
  • Diabétesz megelőzése és kezelése: A teljes kiőrlésű termékek hozzájárulhatnak a 2-es típusú diabétesz kockázatának csökkentéséhez, a vércukorszint stabilizálásához és az inzulin érzékenység javulásához.
  • Csökkentett szívbetegség kockázata: A teljes kiőrlésű termékek fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a stroke kockázatát. A benne található rostok segítik a koleszterinszint csökkentését, és csökkenthetik a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.
  • Rák megelőzése: Néhány kutatás szerint a teljes kiőrlésű termékek fogyasztása csökkentheti bizonyos rákfajták, például vastagbélrák és emlőrák kockázatát.

A teljes kiőrlésű gabona hátrányai, ami miatt a természetgyógyásazok nem ajánlják

  • A fuzárium gomba két veszélyes toxint termeldeoksinivalenol (DON) és zearalenon. A fuzárium okozta mérgezés hányingert, hányást, hasmenést, máj- és vesekárosodást okoz.Az Európai Unió és a hazai jogszabályok is szigorúan szabályozzák az élelmiszerekben előforduló mikotoxinok maximális értékét.
  • A teljes kiőrlésű gabonákban található gombák által termelt toxikus anyagok károsítják az immunrendszert.
  • Műtrágya, mezőgazdasági permetszerek a teljes kiőrlésű gabonákban nagyobb menniységben találhatóak meg, mint a finomított lisztben.

 

A teljes kirölésű kenyér veszélyei

Mi történik a finomítási eljárás során?

  1. Héj eltávolítása: A feldolgozott gabonatermékek előállításakor a gabonaszem héját és a csírát gyakran eltávolítják. Ez azért történik, hogy megszabaduljanak a héjban és a csírában lévő durva rostoktól, toxinoktól, mezőgazdasági vegyszerektől.
  2. Csökkentett tápérték: A héj és a csíra eltávolítása csökkenti a termék tápértékét. A finomított gabonatermékek általában kevesebb rostot és tápanyagot tartalmaznak, mint a teljes kiőrlésű gabonák.
  3. Gyorsabb feldolgozás: A feldolgozott gabonák előállítása gyorsabb és hatékonyabb, mivel azokat általában finomított technológiával készítik el.

Akkor most teljes kiőrlésű vagy finomított fehér kenyeret fogyasszak?

A legideálisabb eset az lenne, ha egyiket sem fogyasztanánk rendszeresen és helyettük jó minőségű, jó glikémiás indexű, magyar származású lisztekből (Garat malom, Tüskeszentpéteri malom) készítenénk kovászos kenyeret.

Leave a reply