A teljes kiőrlésű gabona veszélyei
Mit jelent a teljes kiőrlésű gabona kifejezés?
A teljes kiőrlésű gabona bármely gabona és álgabona olyan teljes magja, amely endospermiumot, csírát és korpát tartalmaz, ellentétben a finomított szemekkel, amelyek csak az endospermiumot tartják meg.
A teljes kiőrlésű gabona előnyei, amiért a dietetikusok ajánlják
- Magas rosttartalom,a rostok hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségéhez, segítenek a székrekedés megelőzésében, és stabilizálják a vércukorszintet.
- Ásványi anyagok és vitaminok forrásai: A teljes kiőrlésű termékek több ásványi anyagot (például magnézium, vas, cink) és B-vitaminokat tartalmaznak, amelyek fontosak az egészséges test működéséhez.
- Súlykontroll: A rostok és a teljes kiőrlésű termékek lassabban emészthetők, így hosszabb ideig adnak jóllakottság érzetet. Ez segíthet a súlykontrollban, mivel kevesebb kalóriát fogyasztunk, ha telítettnek érezzük magunkat.
- Diabétesz megelőzése és kezelése: A teljes kiőrlésű termékek hozzájárulhatnak a 2-es típusú diabétesz kockázatának csökkentéséhez, a vércukorszint stabilizálásához és az inzulin érzékenység javulásához.
- Csökkentett szívbetegség kockázata: A teljes kiőrlésű termékek fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a stroke kockázatát. A benne található rostok segítik a koleszterinszint csökkentését, és csökkenthetik a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.
- Rák megelőzése: Néhány kutatás szerint a teljes kiőrlésű termékek fogyasztása csökkentheti bizonyos rákfajták, például vastagbélrák és emlőrák kockázatát.
A teljes kiőrlésű gabona hátrányai, ami miatt a természetgyógyásazok nem ajánlják
- A fuzárium gomba két veszélyes toxint termel: deoksinivalenol (DON) és zearalenon. A fuzárium okozta mérgezés hányingert, hányást, hasmenést, máj- és vesekárosodást okoz.Az Európai Unió és a hazai jogszabályok is szigorúan szabályozzák az élelmiszerekben előforduló mikotoxinok maximális értékét.
- A teljes kiőrlésű gabonákban található gombák által termelt toxikus anyagok károsítják az immunrendszert.
- Műtrágya, mezőgazdasági permetszerek a teljes kiőrlésű gabonákban nagyobb menniységben találhatóak meg, mint a finomított lisztben.
Mi történik a finomítási eljárás során?
- Héj eltávolítása: A feldolgozott gabonatermékek előállításakor a gabonaszem héját és a csírát gyakran eltávolítják. Ez azért történik, hogy megszabaduljanak a héjban és a csírában lévő durva rostoktól, toxinoktól, mezőgazdasági vegyszerektől.
- Csökkentett tápérték: A héj és a csíra eltávolítása csökkenti a termék tápértékét. A finomított gabonatermékek általában kevesebb rostot és tápanyagot tartalmaznak, mint a teljes kiőrlésű gabonák.
- Gyorsabb feldolgozás: A feldolgozott gabonák előállítása gyorsabb és hatékonyabb, mivel azokat általában finomított technológiával készítik el.
Akkor most teljes kiőrlésű vagy finomított fehér kenyeret fogyasszak?
A legideálisabb eset az lenne, ha egyiket sem fogyasztanánk rendszeresen és helyettük jó minőségű, jó glikémiás indexű, magyar származású lisztekből (Garat malom, Tüskeszentpéteri malom) készítenénk kovászos kenyeret.
Leave a reply