A kovászos kenyér előnyei, egészségügyi hatása

Hogyan készül a kovászos kenyér?

A kovászos kenyér – lisztből és vízből álló – starter kultúrával készül, amely pékélesztő helyett vadélesztőt és élő baktériumokat tartalmaz. A vadélesztők és baktériumok természetes módon megtalálhatók a környezetünkben; a kovászba a lisztből, valamint a készítés helyszínéül szolgáló konyha levegőjéből kerülnek bele. A kész kovász mikrobiomjában tejsavbaktériumok és ecetsavbaktériumok is vannak, ezek adják a kovászos kenyér savanykás ízét. Mivel mindenki eltérő mikrobiális környezetben él, minden kovászkultúra más és más lesz – ez befolyásolhatja a kenyér ízét, kelesztését, textúráját és héját, vagyis a maga módján minden kovászos kenyér egyedi és különleges.

Ha kenyér összetételében szerepel az élesztős és kovász is, akkor minek minősül?

Ebben az esetben a kenyér nem minősül kovászos kenyérnek, a kovász iylenkor csak marketing szempontból kerül a kenyérbe és az összetéel címkére. A valódi kovászos kenyér elkészítéséhez nics szükség élesztőre.

A kovászos kenyér előnye

  • A fermentáció során a glutén egy része lebomlik, emiatt a kovászos kenyér kevesebb glutént tartalmaz, mint más típusú kenyerek. Emiatt könnyebben emészthető, különösen a nem cöliákiás gluténérzékenyek számára.
  • Több vízben oldható rostot tartalmaz, mint az élesztős kenyér, emiatt prebiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, azaz jótékony hatással lehet a bélflóra egészségére.
  • A kovász nagyobb mennyiségben tartalmaz rezisztens keményítőt is. Ezek olyan szénhidrátok, amelyek ellenállnak az emésztésnek, emiatt sokkal tovább tart a szervezetnek a  lebontásuk. Ez segíthet tovább fenntartani a jóllakottság érzését, valamint közreműködhet a testsúly szabályozásában.
  • Alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a hagyományos kenyérnek, vagyis lassabban, egyenletesebben emeli a vércukorszintet. 
  • Ellenállóbb a penésszel szemben, mert kovászos erjesztési folyamat során a baktériumok által termelt savak csökkentik a kenyér pH-értékét, ami megakadályozza az élelmiszerekkel terjedő kórokozók szaporodását. Ezért a kovászos kenyér hosszabb ideig eltartható.

Mire figyeljünk a kovászos kenyér vásárlásánál?

Alaposan olvassuk el a kenyér összetevőit!

  • Élesztőt ne tartalmazzon!
  • A liszt alapanyagot a minőségi kenyereknél feltüntetik (Garat malom, Tüskeszentpéteri malom) .

Ha a kovászos kenyér összetételét nem tüntetik fel, akkor gyanakodjunk, hogy nem jó minőségű lisztből készült vagy élesztőt is tartalmaz.

Az Életmódorvosi rendelésen szakorvosunk számos étkezéssel kapcsolatos panaszra nyújt megoldást. 

Leave a reply