Hogyan kell levágni egy újszülött körmeit?

Mikor lehet először levágni az újszülött körmeit?

Az első körömvágással várni kell 2 hetes korig, mivel a vékony körömlemezek szinte hozzánőnek a bőrhöz és csak néhány hét után kezdenek elválni és felfelé kunkorodni.

Miért kell levágni az újszülött körmeit?

Az újszülött, mikor éhes, a kezeivel dörzsöli, karmolja az arcát, a száját.  Szoptatás közben az édesanya kebleit és egyéb testrészeit is megkarmolhatja.

Mivel érdemes körmöt vágni?

Az újszülött körmeinek levágásához kétféle eszközt választhatunk: babaollót vagy csipeszt. A babaolló legyen hajlított, lekerekített végű és vékony. A körömcsipeszt sokan szeretik alkalmazni, mivel gyorsabban lehet vele körmöt vágni, mint az ollóval. Teljesen egyéni, hogy ki melyik eszköz mellett voksol.

Milyenre vágjuk az újszülött körmeit?

A láb körmét mindig egyenesre vágjuk. A kezeken lekerekíthetjük a körmöket, de kövessük a köröm természetes vonalát. Nem kell a köröm sarkait kivágni, és arra sem kell törekedni, hogy nagyon kicsik legyenek a körmök, inkább többször vágjunk körmöt.

Mikor érdemes körömvágást beiktatni?

Szoptatás után vagy közben kellőképpen ellazultak az újszülöttek és már nem tartják ökölben kezüket/lábukat, illetve kevésbé kell attól félni, hogy elkapják az érintett végtagjukat.

Később a csecsemőknél hogyan vágjunk körmöt?

Órisási jelentősége van a kommunikációnak.

  • Eljátszhatjuk, hogy levágjuk a maci körmét is, levágjuk anya/apa körmét is.
  • Megkérhetjük, hogy mutassa meg, melyik a legnagyobb körme, azzal kezdjük.

Testrészükként tekintenek a körmükre, ezért sírnak vagy félnek sokszor a körömvágástól a kisgyermekek, ezért legyünk megértőek, türelmesek, magyarázzuk el, hogy nem fájdalmas a körömvágás, megnézhetik, összegyűjthetik, majd kidobhatják a körmüket. Sokszor apró figyelemelterelés, mondókázás, mese, csapatmunka is segíti a körömvágás folyamatát. Fontos, hogy ne macerának fogják fel a körömvágást, hanem sokkal inkább egy jó mókának, ami bár javasolt, de mégig lehetőséget ad arra, hogy gyermekünkkel legyünk, új dolgokat tanítsunk meg neki.

 

Leave a reply