Endometriózis

Az endometriózis, azaz a méhen kívül elhelyezkedő méhnyálkahártya szövet előfordulása a nők 6-10%-át érinti. Legfőbb tünete az erős menstruációs görcs, alhasi fájdalom, bizonyos esetekben a meddőség. A betegség kialakulásának pontos oka mindmáig ismeretlen, ugyanakkor számos kockázati tényezőt sikerült azonosítani (pl.: alkoholfogyasztás, elhízás, mozgásszegény életmód). Kialakulásában nagy szerepet tulajdonítanak továbbá a genetikának, a hormonrendszernek és az immunrendszernek. Az endometriózis kezelési lehetőségei között szerepel a sebészi eltávolítás és hormonkészítmények alkalmazása. Ugyanakkor a betegség a megfelelő kezelés ellenére számos esetben kiújul.

A legújabb tudományos eredmények alapján elmondható, hogy a fenti kezelések hatásfoka a megfelelő táplálkozási útmutatások betartása mellett jelentősen javítható. Hovatovább az esetek jelentős részében teljes tünetmentesség érhető el.

Tekintve, hogy az endometriózis családi halmozódása jelentős, ezért fontos kockázatnak kitett személyek azonosítása és mielőbbi életmód terápiája kulcsfontosságú a betegség megelőzéséhez.

 • Allergia

  A táplálkozás segítségével helyreállítható a mikrobiom egyensúlya, amelynek felborulására visszavezethető vissza a gyermekkori élelmiszer allergiák kialakulása.

 • Endometriózis

  A hagyományos kezelések hatásfoka a megfelelő táplálkozási útmutatások betartása mellett jelentősen javítható.

 • Gyakran puffad?

  A megfoghatatlan puffadásos panaszokat az általunk javasolt egyéni étrenddel szinte minden esetben orvosolni tudjuk.

 • Magas a koleszterin szintem, de nem is étkezem zsírosan?

  Minden ember különböző és más táplálkozási irány lesz a megfelelő a testsúly optimalizálására.

 • Pajzsmirigy betegség

  Epidemiológiai adatok szerint pajzsmirigy túlműködés az európai lakosság 0-8 %-át érinti, míg a pajzsmirigy alulműködés a felnőtt lakosság 1-2 %-át érinti. További fontos adat, hogy az úgy nevezett szubklinikus ( tünetek nélküli) esetek száma a fenti adatok akár 5x-e is lehet. A pajzsmirigy túlműködés hátterében leggyakrabban autoimmun folyamatok állnak, ritkábban daganatok valamint pajzsmirigy hormon túladagolás.
 • Endometriózis

  A hagyományos kezelések hatásfoka a megfelelő táplálkozási útmutatások betartása mellett jelentősen javítható.