A csecsemőkori csípőszűrésről

A csecsemőkori csípő szűrés hazánkban a kötelező szűrővizsgálatok közé tartozik. A vizsgálatot lehetőség szerint a 6. héten javasolt elvégezni.

Miből áll a csípő szűrővizsgálat?

A szakmailag korrekt vizsgálathoz szükséges egy csecsemő ultrahangban járatos radiológus szakorvos által készített ultrahang, majd ezt követően egy gyermekortopédiában járatos ortopéd szakorvos által végzett fizikális vizsgálat.

Mi a vizsgálat célja?

A vizsgálat célja a csecsemőkorban előforduló csípőficam kizárása, illetve felismerése. A csípőficamon túl vizsgáljuk a csípőízület porcos és csontos részeinek megfelelő érettségét. A vizsgálat elengedhetetlenül fontos ahhoz ,hogy az esetleges elváltozásokat időben kezelni tudjuk, ezzel megelőzve a súlyosabb szövődményeket. Természetesen a fizikális vizsgálat nem korlátozódik a csípő ízületre, a vizit alkalmával megtörténik a csecsemő teljes mozgásszervi szűrése.

Mi a vizsgálat menete?

A vizsgálat külön előkészületet nem igényel. A csecsemő kényelme érdekében az ultrahanggélt előmelegítjük, a rendelőben természetes illóolajokkal kellemes légkört teremtünk. A szakmai ajánlások alapján először a radiológus szakorvos elkészíti a csípő ultrahangot, majd az ortopéd szakorvos elvégzi a csípő fizikális vizsgálatát.

Kik végzik rendelőnkben a vizsgálatokat?

Rendelőnkben a csípő ultrahang vizsgálatot és az egyéb csecsemőkori ultrahang vizsgálatokat Dr. Magda Ingrid radiológus főorvos végzi – részletek és bejelentkezés itt.

Az ortopédiai vizsgálatot Dr. Kérő Gábor gyermekortopédiában járatos ortopédia és traumatológia szakorvos végzi – részletek és bejelentkezés itt.

Az ÁB-Medicalban a betegbiztonság elődleges szempont, ezért a legmodernebb eszközöket használjuk, amelyekkel a legkisebb eltérés is kimutatható. Az ultrahangvizsgálatok az elérhető egyik legmodernebb Samsung HS 40 ultrahang készülékkel történnek.

Leave a reply