A lúdtalpról röviden

Gyakoriságát tekintve az egyik, ha nem a leggyakoribb talpdeformitás, egyes adatok szerint a felnőtt lakosság 20%-át érinti. Érdekes irodalmi adat, hogy a gyermekek nagy részénél jelen van a fejlődés valamely fázisában.

Mi a lúdtalp?

Röviden: A lúdtalp, a talp hosszanti boltozatának megereszkedését vagy eltűnését jelenti. 

A talpra nehezedő terhelést, boltozatos szerkezetével képes elviselni. Ez a boltozat tulajdonképpen egy komplex, energia elnyelő rendszer. Részeri: Belső hosszanti boltozat (CA); oldalsó hosszanti boltozat (CB), elülső haránt boltozat (AB).

A boltozat magassága és a kialakuló panaszok között nincs összefüggés.

Sok gyermek lényeges boltozati lapossággal panaszmentes, mások jónak látszó hosszanti boltozattal is panaszosak. Típusos panasz a hosszanti boltozat, azaz talp belső középső részén egy ujjal megmutatható fájdalom, feszülés, mely statikus vagy dinamikus terhelésre jelentkezik.

Mi áll a lúdtalp kialakulásának hátterében?

Sokan a fokozott terelést említik a legfőbb okok között, azonban ez a gyermekek esetében nem igaz. A sokat mozgó, rendszeresen sportoló gyermekek körében ritkább a lúdtalp előfordulása, mint a sokat ülő, keveset mozgó társaikénál. Természetesen kulcsfontosságú tényező a testsúly is. További okok a lehetnek : a láb csökkent teherviselő képessége (pl: baleset, gyulladás miatt) és a veleszületett deformitás.

Mikor gyanakodjunk lúdtalpra?

A gyermekek lábtartása 3 éves kortól értékelhető. Álló helyzetben látható a boka bedőlése, a belső talpél egyenessége.

A lúdtalp egyes esetekben sokáig tünetmentes marad, bizonyos esetekben csak a cipők kopására figyelnek fel a szülők.

Később a térdek beforgatása, a csípő behajlítása, a fenék kitolása lehet a lúdtalp jele.

A kezeletlen lúdtalp felnőttkori következményei lehetnek:

  • fáradékonyság
  • bütyökképződés
  • kalapácsujj
  • hanyag tartás
  • gerincferdülés
  • csökkent állóképesség
  • tartós láb fájdalom

Mit tehetünk, ha megvan a diagnózis?

A kezelés alapja a  gyógytornász által vezetett célzott, megfelelő intenzitású torna, amelyet a szülők és gyermekek elsajátítanak egyes gyógytornák alkalmával és később otthonukban is végeznek. A megfelelő boltozatok kialakulásában a gyakorlatok rendszeres elvégzése leginkább a 7-9 éves életkorban segít. A gyakorlatok hatására növekszik a talp teherbírása, ezzel párhuzamosan csökkennek a panaszok.

Segítség lehet továbbá döntött talpú (supináló) gyógycipő, amelyet ortopéd cipészek egyedileg a gyermek lábára gyártanak. Továbbá 9 éves kor felett bizonyos talpbetétek is szoba jöhetnek szintén egyedi, egyénre szabott gyártással.

A sebészi kezelés a legritkábban alkalmazandó, általában Achilles-ín rövidülés és cipőhordási nehézséget okozó lábdeformitás esetén mérlegelendő 8-13 éves életkorban.

Gyermek és felnőtt ortopédia rendelés az ÁB-Medical-ban

Dr. Kérő Gábor rendelési idő: kedd 17:00-20:00

Forrás: gyógyhírek.hu – a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet magazinja; www.friendlyfootcare.com/ – USA Indiana

Leave a reply