Minden, amit tudni kell a terhesvitaminokról

A várandósság alatt is igényel a szervezetünk vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, melyeket a kiegyensúlyozott táplákozás mellett is szükséges pótolni a szervezet fokozott igénybe vétele miatt.

Számos tévhit terjed a kismamák között a terhesvitaminok kapcsán, melyeket szeretnénk eloszlatni, valamint szeretnénk felhívni a figyelmet a megfelelő vitamin és ásványianyag pótlásra a várandósság alatt.

 

Tévhitek a terhesvitaminokról

 
 • Magnéziumot a 36. hét után nem ajánlott pótolni, mert gátolja a méhösszehúzódásokat, ez által akadályozza a természetes szülési folyamatokat.

Számtalan kutatás támasztja alá a magnézium szülésnél is kifejtett pozitív hatását. A magnézium-szulfát formája (keserűsó, Epsom só) lehet problémás a 36. hét után a jelentős nyugtató, lazító hatása révén. Ezt a formát ülő/lábfürdőnél szokás alkalmazni, illetve nagy mennyiségben epeútvonalak tisztítására ajánlott speciális kúrákhoz és hashajtásra, tehát kapszulákban ritkán fordul elő. A többi magnézium forma biztonsággal szedhető egyénre szabott módon.

 

 • Folsavat kell szedni a a teljes várandósság alatt a magzati velőcső záródási rendellenességek elkerülése érdekében.

Ez az állítás azért nem állja meg a helyét, mert a velőcső záródása a terhesség 4-5. hetének végére befejeződik, másrészt Magyarországon a lakosság megközelíthetően 70%-ánál fennáll bizonyos MTHFR mutáció, ami miatt a B9 vitamin szintetikus formáját (folsav) a szervezet nem ismeri fel és nem tudja a biológiailag aktív formára (folát) átalakítani. Ez azért jelent problémát, mert a folsav felhalmozódik a véráramban, emeli a homocisztein szintet, azaz potenciális gyulladáskeltő az anya számára, a magzat pedig szintén nem jut hozzá a kezdeti időszakban számára oly fontos foláthoz. Az itthon beszerezhető terhesvitaminok 99%-ában szintetikus folsav található.

 

 • A-vitamint (retinolt) és az A-vitaminban gazdag májat nem szabad fogyasztani várandósság alatt, mert fejlődési rendellenességet okoz.

Az A-vitamin megelőzi a fejlődési rendellenességeket, mint pl. a vakság, süketnémaság.  A heti 1-2 alkalommal történő májfogyasztás kifejezetten ajánlott  várandósság alatt preventív jelleggel is. Kizárólag a szintetikus A-vitamin (retinyl-acetát) pótlás jelenthet veszélyt a túladagolás miatt, ha nincs megfeleő módon ellensúlyozva elegendő D3 és K2 vitaminnal.

 

 • Pajzsmirigyproblémával élő nőknek, kismamáknak tilos jódtartalmú terhesvitamint szedni vagy bármilyen formában jódhoz jutni.

A jód, mint mikrotápanyag nélkülözhetetlen a magzati fejlődéshez és az anyai szervezet megfelelő működéséhez is.

 

 • A C-vitamin nagy mennyiségben vesekövet okoz.

Általános tévhit a C-vitaminnal kapcsolatban, valójában megelőzi a vesekövek kialakulását.

 

 

Tények a terhesvitaminokról

 
 • Magnéziumra a várandósság előtt, teljes ideje alatt és után is nagy mennyiségben szükség van, kivéve a szulfát és oxid formákat.
 • A májfogyasztásnak, A-vitamin állati eredetű bevitelének D3 és K2 vitaminnal együtt baba-mamavédő hatása bizonyított.
 • Kolinra nagyobb szükség van az idegcső záródásához, mint folátra. A foláthiányt a kolin képes kompenzálni, fordítva viszont a kolinhiányt a folsavpótlás nem. A kolin legjobb forrásai a tojássárgája, a máj, a lazac, a zöldleveles zöldségek.
 • A folsav pótlás biztonságos módja metil-folát.
 • B12 vitamin szintén szükséges az idegcső záródásához a kezdeti időszakban, támogatja a folát felszívódását és nélkülözhetetlen a vérképzéshez. A szintetikus cianokobamalin forma biológiai hasznosulása alacsony és gátolja a pajzsmirigy működését. 
 • Vas a B-vitaminokkal együtt nélkülözhetetlen a várandósság alatt a vérképzéshez, a pajzsmirigy működéséhez és ezáltal a magzati fejlődéshez. Kapszula formájában kevésbé ajánlott szedni a bélflóra egészsége érdekében, hacsak nem indokolt a pótlás súlyos vashiány miatt, ez esetben is kizárólag kelátkötéses formában (vas-biszglicinát) és vaspanel nyomonkövetésével.
 • Az EPA és DHA omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a magzati idegfejlődéshez és képesek megelőzni a gyerekkori asztma kialakulását. Ennek biztosításához hetente többször érdemes kistestű tengeri halfélét fogyasztani vagy tiszta, alacsony TOTOX indexű természetes triglicerid formában pótolni ezeket a zsírsavakat.
 • K1 és K2-MK4 vitaminokra szüksége van a magzatnak ahhoz, hogy a megfelelően szimmetrikus arc ki tudjon alakulni, kellően széles legyen az állkapocs és az orrnyereg. Az anyai szervezetnek pedig ezeken kívül K2-MK7 jelenléte is kell, hogy a fogazata ne menjen tönkre a várandósság alatt. Zöld leveles zöldségekből a K1 biztosítható, K2-nek a pótlása viszont fontos külön.
 • A jód pótlásának szükségessége megkérdőjelezhetlen, pajzsmirigyhormon szedése sajnos nem helyettesíti a jódot.

 


A felsorolt vitaminok és ásványi anyagok közül számos formát tudunk az étkezésünkkel biztosítani a szervezetünk megfeleő működéséhez és a növekvő magzatunk fejlődése számára, azonban néhányat közülük pótolnunk szükséges várandósság alatt.

A patikákban kapható terhesvitaminok  jelentős része nem megfelelő formában és vagy mennyiségben tartalmazza a vitaminokat, ásványi anyagokat, mivel fizikai és biokémiai okokból adódóan képtelenség egy tablettába belesűríteni minden szükséges formát (gondoljunk csak a zsírban és vízben oldódó formákra).

 

Leave a reply