Hasi ultrahang vizsgálat

Az ultrahang vizsgálatról általánosságban

Az ultrahang vizsgálat előnye, hogy fájdalom- és kockázatmentes, korlátlan számban ismételhető.

A modern ultrahang készülékek nagy felbontású képeket szolgáltatnak, amelyek digitális formában tárolhatók, a betegek rendelkezésére bocsáthatóak. A vizsgálat során a radiológus szakorvos a vizsgálandó területet egy ultrahang gélel bekent vizsgálófejjel pásztázza. A műszer ultrahangokat bocsát ki és felfogja a szervek által visszavert hangokat. Ezeket a hangokat egy nagy teljesítményű számítógép látható képpé alakítja.

A magas szintű szakmai hozzáértés és a vizsgálat gondos kivitelezése mellett az ultrahang vizsgálatnak vannak korlátai, ezért illetve ha a szakma szabályi úgy kívánják a véleményezett eltérések pontosítására szükség lehet további képalkotó vizsgálatokra (CT,MR).

A hasi ultrahang vizsgálatról

A vizsgálat elsősorban a tömör és a folyadékkal telt hasi szervek megítélésére alkalmas, mint a máj, epehólyag, lép és vesék. A kismedencei szervek közül a húgyhólyag és a méh, illetve prosztata vizsgálhatók.

Az ultrahang vizsgálat korlátai:  a hasnyálmirigy elhelyezkedésénél fogva nem mindig ábrázolható teljes egészében. A belek és a gyomor véleményezésére csak tájékozódó jelleggel alkalmas, az endoszkópos vizsgálatokat nem helyettesíti. A petefészkek hasi ultrahanggal nem mindig megítélhetők, a nőgyógyászati vizsgálatot és hüvelyi ultrahangot nem helyettesíti.

Milyen esetekben javasolt a hasi ultrahang vizsgálat elvégzése?

  • hasi panaszok (fájdalom, véres vizelet, vizelési problémák)
  • 40 éves kor felett szűrő jelleggel
  • ismert epekövesség, vesekövesség, cysták kontrollálására
  • derékfájás, kisugárzó mozgásszervi panaszok hátterében rejlő hasi kórképek kizárására

Mire figyeljen a hasi ultrahang vizsgálat előtt?

A vizsgálat előtt 4-6 órával ne étkezzen. Fogyasszon szénsavmentes vizet. A kismedencei szervek eredményes vizsgálatához fontos, hogy a hólyag telt legyen. Ugyanakkor kerülje a kávé fogyasztást, mert epehólyag összehúzódást okozva befolyásolhatja a vizsgálat eredményét. Vizsgálat előtti napon ne fogyasszon gázképző, puffasztó ételeket (pl.: hüvelyesek, kelkáposzta, kelbimbó, stb.).

Bélgázosság esetén a vizsgálatot megelőzően gázcsökkentő vény nélkül kapható készítmény alkalmazása javasolt (pl. Espumisan).

Hasi ultrahang az ÁB-Medical-ban

Dr. Botz Bálit rendelési idő: hétfő 15:00-20:00 

Dr. Kovács András rendelési idő: péntek 15:00 – 16:40

A rendelőnkben használt Samsung ultrahang készülékről itt olvashat

Leave a reply