Dr. Molnár Gábor

szülész-nőgyógyász szakorvos, klinikai genetikus szakorvos

A PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán dolgozik. Az általános szülészet – nőgyógyászati betegellátáson túl – speciális szakterülete a prenatális diagnosztika, amely a magzati korban kialakult rendellenességek felismerését és lehetőség szerint azok kezelését foglalja magába. Ennek részét képezi a családban előforduló öröklődő betegségek és fejlődési rendellenességek felderítése, a várandós egyéni kockázatának értékelése, valamint genetikai ultrahang vizsgálat végzése. Munkájának fontos részét képezi ezen felül az ikerterhességek során felmerülő különböző kórképek diagnosztizálása és kezelése.

Betegeink azon hozzátartozói, akik a COVID-19 ellenes védőoltás 2. oltását legalább 7 napja megkapták vagy igazoltan átestek a fertőzésen védőfelszerelésben bejöhetnek a Szülészeti-genetikai ultrahang illetve a Babamozi vizsgálatra!

Online időpontfoglalás

Tisztelt betegünk, amennyiben szabad időpontot lát, de mégsem tudja lefoglalni vagy az online foglalás sikertelen, kérem jelezze a 06 30 923 2829-es központi telefonszámunkon munkanapokon 08:00-16:00-ig.

Szolgáltatások

Document
SzolgáltatásÁrIdőpontok

A szülészeti- genetikai ultrahang vizsgálatokról

A magzati ultrahang vizsgálatok végzését, a vizsgálat menetét, a vizsgálat dokumentációjának módját, a vizsgálatot végző személyi kompetenciáját és a vizsgálat tárgyi feltételeit, rendeletek, szakmai protokollok és irányelvek szabályozzák.  A magzati ultrahang vizsgálat végzése jelentős gyakorlati tapasztalatot és különleges elméleti tudást igényel, ezért a szülész-nőgyógyász szakorvosok csak “licenc vizsga” birtokában végezhetik.

I. trimeszteri ultrahang (11-13. hét) 

A képi dokumentáció pendriveon történő átadása

A terhesgondozás kötelező része, mely a 11. hét 0 nap és a 13. hét 6 nap között történik. Az első trimeszteri ultrahang az egyik legfontosabb vizsgálat a magzati fejlődési rendellenességek és kromoszóma rendellenességek korai szűrésében. A vizsgálat során az életjelenség igazolásán túl az ülőmagasság mérés segítségével a terhességi kor pontosítható.

A vizsgálat elsősorban, de nem kizárólagosan az alábbiakat foglalja magában:

 • fejátmérő és ülőmagasság mérése a terhességi kor megállapításához
 • magzat fejlődési üteme, méretei
 • nyaki redő (tarkóredő) vastagság
 • orrcsont kimutatása
 • ductus venosus áramlásmérés
 • végtagok vizsgálata
 • testkontúrok vizsgálata
 • arccsontok vizsgálata
 • korai szívultrahang
 • magzatvíz mennyisége és a lepény helyzete
 • 3D, 4D bemutató

II. trimeszteri genetikai ultrahang szűrés 

A képi dokumentáció pendriveon történő átadása

A terhesgondozás kötelező része, mely a 18-22. hét között történik. A szűrővizsgálat célja a magzat, magzatok szívműködésének a kimutatása, a terhességi kor pontosítása, a magzat méretének, növekedésének ellenőrzése, az alapvető magzati anatómia ábrázolása, egyes magzati fejlődési rendellenességek felismerése, a magzatvíz mennyiségének, a lepény szerkezetének, elhelyezkedésének a megítélése. A szűrővizsgálat során kapott információk segítik az optimális gondozást, az anya és a magzat szempontjából a terhesség kedvezőbb kimenetelét. A II. trimeszteri ultrahang vizsgálat során a fejlődési rendellenességek nagy hatékonysággal ismerhetőek fel, azonban tisztában kell lenni azzal, hogy a leggondosabb vizsgálat ellenére is bizonyos rendellenességek rejtve maradhatnak.

Vizsgálatunk elsősorban, de nem kizárólagosan az alábbiakat foglalja magában:

 • magzat fejlődési üteme, méretei
 • csontozat, végtagok
 • központi idegrendszer
 • arc
 • mellkas
 • hasfal, hasi szervek
 • nemi szervek
 • magzatvíz mennyisége és a lepény helyzete
 • magzatvíz
 • 3D, 4D bemutató

III. trimeszteri ultrahang szűrés (30-32. hét és 36. hét ) 

A képi dokumentáció pendriveon történő átadása

A 30-32. heti ultrahang vizsgálat a terhesgondozás kötelező része, míg a 36. héten végzett ultrahang vizsgálat nem kötelező jellegű, de várandósok igényelhetik. Célja a magzat méretének, méhen belüli állapotának, a magzatvíz mennyiségének, a lepény érettségének, helyzetének a megítélése, a magzat növekedési zavarainak és a III. trimeszterben felismerhető fejlődési rendellenességek kiszűrése. A fokozott gondozást igénylő terhességek kiemelése, a szülés körüli teendők pontosabb meghatározására.

Vizsgálatunk elsősorban, de nem kizárólagosan az alábbiakat foglalja magában:

 • magzat fejlődési üteme, méretei
 • csontozat, végtagok
 • központi idegrendszer
 • arc
 • mellkas
 • hasfal, hasi szervek
 • nemi szervek
 • magzatvíz mennyisége és a lepény helyzete, érettsége
 • áramlásvizsgálatok
 • 3D, 4D bemutató

Kombinált teszt ( 11-14. terhességi hét)

A Kombinált-teszt a Down-kór kiszűrésének a várandósság első trimeszterében végezhető módszere. A vizsgálat a terhesség 11. és a betöltött 14. hete között (magzati ülőmagasság CRL 45-84 mm tartományában) bármikor elvégezhető, optimális ideje a betöltött 12. terhességi hét. A várandósnál vérvétel történik a PAPP-A és a szabad ß-hCG szintjének vizsgálatára, továbbá ultrahang-vizsgálattal a magzat tarkóredő-vastagságának szakszerű, tizedes milliméteres pontosságú mérésére kerül sor, a terhesség pontos korának a magzat fejtető-far távolsága (CRL) alapján történő megállapítása mellett. A kockázatbecslés alapja minden esetben a várandós szüléskor betöltött életkora. Előrehaladottabb korú várandósoknál gyakoribb a pozitív eredmény, mivel az anyai életkorral nő a Down-kór előfordulásának kockázata.

Integrált teszt (11-14. terhességi hét)

Az integrált-teszt ( Teszt) a Down-kór kiszűrésének leghatékonyabb módszere. A Teszt két vizsgálati fázisból áll.

I. fázis

A vizsgálat I. fázisa a várandósság első trimeszterében végezhető. A 11. és 14. terhességi hét között – optimálisan 12. héten, a magzatnak fejlődési szakában, amikor ülőmagassága (CRL) a 45 és 80 mm között van. Ebben az időszakban végzett ultrahang-vizsgálat nagy jelentőségű általában a fejlődési rendellenességek szűrésében. Az Integrált-teszt elvégzéséhez az ekkor, szakszerűen mért magzati tarkóredő vastagsága adja az egyik jelzőt. Ebben a várandóskorban végzett anyai vérvétellel vizsgálható az úgynevezett terhességgel összefüggő plazmafehérje (PAPP-A) szintje, amely a másik jelző az Integrált-teszt első fázisához.

II. fázis

A vizsgálat II. fázisa a várandósság második trimeszterében végezhető. A betöltött 15. és 20. hét közöttoptimálisan a 16. héten történik a második anyai vérvétel. Az anyai vérben az alfa-fetoprotein (AFP), az egyesítetlen oestriol, az inhibin-A (inhibin), és a human chorionic gonadotrophin szabad ß-egységének (free ßhCG) szintje kerül meghatározásra. Az Integrált-teszt elvégzése csak úgy lehetséges, ha a várandós mindkét alkalommal aláveti magát a vérvételnek. Amennyiben azonban nem jelenik meg a második vérvétel előzetesen kijelölt időpontján, illetve a személyes megkeresést követően sem igényli a második vérvétellel vizsgálható jelzők értékelését, a rendellenesség előfordulásának kockázata az I. fázisban nyert mintából kerül kidolgozásra; az ún. Kombinált-teszt kerül elvégzésre. A Kombinált-tesztnek átlagosan 85% a találati aránya a Down-kór kiszűrésére.

PrenaTest ( 9-20. terhességi hét)

Új, kockázatmentes módszer, a magzati kromoszóma-rendellenességek kimutatására. A non-invazív, egyszerű anyai vérvétellel elvégezhető, tehát vetélési kockázattal nem járó PrenaTest® a méhlepényből az anyai vérbe jutó szabad magzati DNS-t vizsgálja. A PrenaTest az első és egyetlen magzati genetikai vizsgálat, amelynek kiértékelése belföldön, hazai laboratóriumban történik, és közel százszázalékos pontossággal ad információt a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességek előfordulásán túl a magzat teljes genetikai állományára vonatkozóan. A PrenaTest® vizsgálattal a születendő gyermek neme is megállapítható, valamint a teszt ikerterhességben is alkalmazható. A PrenaTest® a 9. és a 20. terhességi hét között végezhető.

PrenaTest® Alap

Eredményt ad: 21-es triszómia (Down-kór)

PrenaTest® Optimum

Eredményt ad: Gyakori kromoszóma-rendellenességek (21-, 18-, 13- triszómia) + nemi kromoszómák számbeli rendellenességei

PrenaTest® Plus

Eredményt ad: A magzat teljes kromoszóma-állományára, azok számbeli rendellenességeire, kromoszómák szakaszainak esetleges hiányaira, vagy többletére, 7 Mb felbontásig.

Terhesség megállapításáról

Terhesség megállapítása ultrahangvizsgálattal ( 6.-7. hét) – 10 perc

A terhesség gyanújelei a következők:

 • vérzéskimaradás
 • hányinger, hányás
 • haspuffadás
 • emlőfeszülés.

Ha ezen fent nevezett gyanújelek közül bármelyiket észleli, akkor javasoljuk egy terhességi teszt elvégzését.

A terhességi teszt történhet a terhességi hormon vérből vagy vizeletből való kimutatásával.

A vizeletből történő gyorsteszt a megtermékenyítéstől számolva a 7. napon már pozitív lehet. A gyógyszertári tesztek pontossága meglehetősen jó. Két csík általában terhességet, míg egy csík negatív tesztet jelent. Ha a terhességi teszt pozitív, akkor javasoljuk az ultrahang vizsgálat elvégzését.

A terhesség igazolásához ultrahang vizsgálat szükséges!

Ha nincsenek panaszok (friss piros vérzés, erős alhasi görcsök vagy a komoly rosszullét), akkor az első ultrahangot érdemes a vérzéskimaradás utáni 2-3. héten, tehát a 6-7. terhességi héten elvégeztetni: hüvelyi ultrahang vizsgálatot a terhesség 10. hetéig végzünk hasi ultrahang fejjel történik a 10. terhességi hét utáni vizsgálat.

  • MáRCIUS 11, 2021

  Szülésfelkészítés

  Célja, hogy eloszlass a félelmeket, kétségeket, szorongásokat, bizonytalanságokat, amelyek a várandós anyukákban mélyen gyökereznek, illetve, hogy felkészítse a kismamákat és az apukákat a várandósság alatt felmerülő problémákra, a szülés menetére és szülés körüli teendőkre, döntésekre.

  • MáRCIUS 19, 2021

  Samsung HS40 – az ÁB-Medical ultrahangkészüléke

  Az ultrahang vizsgálatról általánosságban Az ultrahang vizsgálat előnye, hogy fájdalom- és kockázatmentes, korlátlan számban ismételhető. A modern ultrahang készülékek nagy felbontású képeket szolgáltatnak, amelyek digitális formában tárolhatók, a betegek rendelkezésére bocsáthatóak. A vizsgálat során a szakorvos a vizsgálandó területet egy ultrahanggélel bekent vizsgálófejjel pásztázza. A műszer ultrahangokat bocsát ki és felfogja a szervek által visszavert

  • MáRCIUS 11, 2021

  Kismamamasszázs

  Miért fontos a kismamák masszázskezelése várandósság alatt? Mivel a kismamáknak egy egyre jobban előre domborodó pocakkal kell egyensúlyozniuk, így a medencecsont feletti deréktájék homorulata jelentősen fokozódik. Emiatt a fiziológiás változás miatt a kismamák medence-gerinc találkozási pontja átmenetileg túlterhelődik. Ennek az elváltozásnak a karbantartása, az esetleges fájdalom csillapítása, megszüntetése a masszázzsal sikeresen elérhető. Miben segít még

  • JANUáR 25, 2021

  Babamozi – online időpontfoglalás

  Kismamák figyelem! Babamozi szolgáltatásunk mostantól minden pénteken elérhető, online bejelentkezés is lehetséges. Tekintsen be Ön is a magzati világ csodáiba az ÁB-Medical csúcs UH készülékének segítségével. További információért kattintson ide.