Dr. Kovács András

radiológus szakorvos

A PTE Orvosi Képalkotó Klinikán dolgozik. Az évek során nagy jártasságot szerzett az általános lágyrész, vaszkuláris, nyirokcsomó, illetve hasi ultrahang vizsgálatok végzésében felnőtt és gyermek radiológiai területeken egyaránt. Kiemelt érdeklődési területe a mellkasi radiológia, felügyelete alatt zajlik a Hunchest II. tüdőrákszűrő program a pécsi centrumban.

Online időpontfoglalás Dr. Kovács Andráshoz - ultrahang diagnosztika

Online időpontfoglalás Dr. Botz Bálinthoz - ultrahang diagnosztika

Online időpontfoglalás Dr. Magda Ingrid - ultrahang diagnosztika

Tisztelt betegünk, amennyiben szabad időpontot lát, de mégsem tudja lefoglalni vagy az online foglalás sikertelen, kérem jelezze a 06 30 923 2829-es központi telefonszámunkon munkanapokon 08:00-16:00-ig.

Szolgáltatások

Document
SzolgáltatásÁrIdőpontok

Az ultrahang vizsgálatokról általánosságban:

 

Az ultrahang vizsgálat előnye, hogy fájdalom- és kockázatmentes, korlátlan számban ismételhető. A modern ultrahang készülékek nagy felbontású képeket szolgáltatnak, amelyek digitális formában tárolhatók, a betegek rendelkezésére bocsáthatóak. A vizsgálat során a radiológus szakorvos a vizsgálandó területet egy ultrahang zselével bekent vizsgálófejjel pásztázza. A műszer ultrahangokat bocsát ki és felfogja a szervek által visszavert hangokat. Ezeket a hangokat a komputer látható képpé alakítja. A magas szintű szakmai hozzáértés és a vizsgálat gondos kivitelezése mellett bizonyos esetekben a véleményezett eltérések pontosítására szükség lehet további képalkotó vizsgálatokra (CT,MR), amelyet partnerünk a Pécsi Diagnosztikai Központ végez el.

Mit hozzon magával a vizsgálatra?

Amennyiben panaszaival kapcsolatban már korábban történtek orvosi vizsgálatok ezek leleteit, illetve betegségeivel kapcsolatos orvosi dokumentációját (ambuláns lap, zárójelentés) mindenképpen hozza magával beleértve a készült felvételeket pl.: CD-n. Ezek az információk nagyban segítik orvosaink munkáját.

Magánorvosi szolgáltatók számára a kórházi rendszerekben tárolt adatok nem hozzáférhetőek!

A hasi ultrahang vizsgálatról:

A vizsgálat elsősorban a tömör és a folyadékkal telt hasi szervek megítélésére alkalmas, mint a máj, epehólyag, lép és vesék. A kismedencei szervek közül a húgyhólyag és a méh, illetve prostata vizsgálhatók. Az ultrahang vizsgálat korlátai:  a hasnyálmirigy elhelyezkedésénél fogva nem mindig ábrázolható teljes egészében. A belek és a gyomor véleményezésére csak tájékozódó jelleggel alkalmas, az endoszkópos vizsgálatokat nem helyettesíti. A petefészkek hasi ultrahanggal nem mindig megítélhetők, a nőgyógyászati vizsgálatot és hüvelyi ultrahangot nem helyettesíti.

Milyen esetekben javasolt a hasi ultrahang vizsgálat elvégzése?

-hasi panaszok (fájdalom, véres vizelet, vizelési problémák)

-40 éves kor felett szűrő jelleggel

-ismert epekövesség, vesekövesség, cysták kontrollálására

– derékfájás, kisugárzó mozgásszervi panaszok hátterében rejlő hasi kórképek kizárására

Mire figyeljen a hasi ultrahang vizsgálat előtt?

A vizsgálat előtt 4-6 órával ne étkezzen. Fogyasszon szénsavmentes vizet. A kismedencei szervek eredményes vizsgálatához fontos, hogy a hólyag telt legyen. Ugyanakkor kerülje a kávé fogyasztást, mert epehólyag összehúzódást okozva befolyásolhatja a vizsgálat eredményét. Vizsgálat előtti napon ne fogyasszon gázképző, puffasztó ételeket (pl.: hüvelyesek, kelkáposzta, kelbimbó, stb.).

Bélgázosság esetén a vizsgálatot megelőzően gázcsökkentő vény nélkül kapható készítmény alkalmazása javasolt (pl. Espumisan).

Az ultrahanggal történő áramlásmérésről (Doppler):

Az ultrahang készülék a Doppler elv segítségével képes a vér áramlását megjeleníteni és számszerűen kifejezni. A vizsgálat segítségével információt kaphatunk az erek állapotáról, áramlási rendellenességről. Ennek különösen nagy jelentősége van az érelmeszesedés, trombózisok, érfal kiboltosulások diagnosztikájában. Továbbá információt nyújthat a cysták és daganatok vérellátottságáról.

Az ízületi ultrahang vizsgálatról:

A vizsgálat alkalmas az ízületeket alkotó porcok, az ízületi tok, a ízület körüli szalagok és az ízületet körül vevő lágyrészek feltérképezésére. Kimutathatóak továbbá az esetleges folyadékgyülemek, gyulladásos jelek.

Lágyrészek és nyirokcsomók ultrahang vizsgálata:

A bőr alatti lágyrészek és nyirokcsomók vizsgálata nagy felbontású készülékkel lehetséges. A vizsgálattal elkülöníthetőek a folyadéktartalmú és a tömör elváltozások.

Milyen esetben javasolt a lágyrészek ultrahang vizsgálata?

-új, ismeretlen eredetű duzzanatok, csomók megjelenése esetén

-izomsérülések után

-sérv gyanú esetén

Csecsemőkori szűrő ultrahangvizsgálatok

A csecsemőkori szűrő ultrahangvizsgálatokat a megszületést követő 6. hét után végezzük, mivel ebben az életkorban éri el a csípő is a vizsgálathoz szükséges fejlettséget. Ha a genetikai ultrahangvizsgálat már korán fejlődési rendellenességet vagy olyan eltérést jelez, mely a megszületett csecsemő fejlődését veszélyeztetheti, előrehozott vizsgálat is indokolt lehet a koponya és a hasi régió területén. Koraszülöttség esetében a csípő vizsgálatát a számított terhességi korra korrigálva kell kivitelezni (pl. ha a 36. hétre születik, akkor a csípő ultrahang vizsgálatát a születés utáni 6. hét helyett a 10. héten végezzük). Célja a korai fejlődési rendellenességek kiszűrése, lehetőséget biztosítva a korai ellátásra és a súlyos szövődmények elkerülésére.

Csecsemő általános állapotfelmérése

Hasi ultrahang vizsgálat

Áttekinti a hasi szerveket: a májat, epehólyagot, a lépet, a veséket, a hasnyálmirigyet, a hólyagot, és a has hátsó részét magában foglaló, ún. retroperitoneumot. Csecsemőkorban ez a vizsgálat előkészítést nem igényel. A csecsemő éheztetése a vizsgálat előtt nem szükséges, sőt kerülendő, a kisbaba nyugodt viselkedése érdekében jóllakott állapotban tanácsos. Különösen gyakori a vesefejlődési rendellenességek korai felismerése, mert bizonyos rendellenességek hajlamosítanak a csecsemő- és gyermekkor során visszatérő húgyúti rendellenességek kialakulására, illetve a felnőttkori veseelégtelenségek egy része már a csecsemőkorban kialakuló és felismerésre nem kerülő eltérés következménye.

Koponya ultrahang vizsgálat

A csecsemők agyszövetének vizsgálatára alkalmas addig, amíg a nagykutacs még nyitva van. Megítélhetők vele az agykamrák állapota, az agyállomány néhány fejlődési rendellenessége, agyvérzés, terhesség alatti fertőzés okozta agyállományi meszesedés és a daganatok egy része. Előkészítés nem szükséges.

Csípő ultrahang vizsgálat

6 hetes kortól maximum 6 hónapos korig a csecsemők csípődysplasiájának, csípőficamának a kiszűrésére alkalmas, objektív, mérhető szögeken alapuló módszer. A csípő szűrés hazánkban a kötelező szűrővizsgálatok közé tartozik. Előkészítést nem igényel. Az ultrahangvizsgálat a röntgen vizsgálattal szemben a porcokat is kitűnően ábrázolja, emellett sugárzásmentes vizsgálat. A fizikális vizsgálattal szemben az ultrahang pontosabban ítéli meg a csípőeltérések fokát. Különösen fontos olyan családoknál a csípőficam szűrés, ahol:

-ikerterhességből jöttek világra a babák (a téraránytalanság csípőfejlődési zavarral járhat),

-családi anamnézisben csípőficam szerepel (genetikai tényezők),

-kis medenceméretek az édesanyánál (elhúzódó szülés v. fogóműtét az anamnézisben),

-faros szülés (medencevégű fekvésnél a lábak felcsapott helyzetben),

-kevés magzatvíz jelenléte(méhen belüli kényszertartás kialakulása).

  • MáRCIUS 19, 2021

  Szédülés és szédülékenység

  A szédülés nagyon sok betegség tünete vagy következménye lehet. Az egyensúlyérzet kialakulása és vezérlése igen bonyolult idegrendszeri folyamat. Az egyensúlyért felelős agyi központ információt kap egyrészt a belső fülben található félkörös ívjáratokból, amely a fej helyzetét mutatja meg. Továbbá információ érkezik a központba a szervezet összes ízületében megtalálható receptorokból és a szemből.  A szédülés típusai

  • MáRCIUS 19, 2021

  Samsung HS40 – az ÁB-Medical ultrahangkészüléke

  Az ultrahang vizsgálatról általánosságban Az ultrahang vizsgálat előnye, hogy fájdalom- és kockázatmentes, korlátlan számban ismételhető. A modern ultrahang készülékek nagy felbontású képeket szolgáltatnak, amelyek digitális formában tárolhatók, a betegek rendelkezésére bocsáthatóak. A vizsgálat során a szakorvos a vizsgálandó területet egy ultrahanggélel bekent vizsgálófejjel pásztázza. A műszer ultrahangokat bocsát ki és felfogja a szervek által visszavert

  • MáRCIUS 2, 2021

  Hasi ultrahang vizsgálat

  Az ultrahang vizsgálatról általánosságban Az ultrahang vizsgálat előnye, hogy fájdalom- és kockázatmentes, korlátlan számban ismételhető. A modern ultrahang készülékek nagy felbontású képeket szolgáltatnak, amelyek digitális formában tárolhatók, a betegek rendelkezésére bocsáthatóak. A vizsgálat során a radiológus szakorvos a vizsgálandó területet egy ultrahang gélel bekent vizsgálófejjel pásztázza. A műszer ultrahangokat bocsát ki és felfogja a szervek