Dr. Kovács András

radiológus szakorvos

A PTE Orvosi Képalkotó Klinikán dolgozik. Az évek során nagy jártasságot szerzett az általános lágyrész, vaszkuláris, nyirokcsomó, illetve hasi ultrahang vizsgálatok végzésében felnőtt és gyermek radiológiai területeken egyaránt. Kiemelt érdeklődési területe a mellkasi radiológia, felügyelete alatt zajlik a Hunchest II. tüdőrákszűrő program a pécsi centrumban.

Online időpontfoglalás Dr. Kovács Andráshoz - ultrahang diagnosztika

Online időpontfoglalás Dr. Botz Bálinthoz - ultrahang diagnosztika

Tisztelt betegünk, amennyiben szabad időpontot lát, de mégsem tudja lefoglalni vagy az online foglalás sikertelen, kérem jelezze a 06 30 923 2829-es központi telefonszámunkon munkanapokon 11:00-19:00-ig.

Felnőtt ultrahang vizsgálatok

 • Hasi áttekintő komplex UH vizsgálat
  14.000 Ft
 • Vese erek Doppler UH vizsgálata
  9.000 Ft
 • Magas vérnyomás kivizsgálásához – Hasi UH + Vese erek Doppler UH vizsgálata
  22.000 Ft
 • Egyéb hasi erek Doppler vizsgálata (csak komplex hasi UH-kiegészítéseként végezzük)
  12.000 Ft
 • Nyaki erek UH vizsgálata (carotis)
  14.000 Ft
 • Doppler áramlás vizsgálat (végtagonként)
  10.000 Ft
 • Doppler áramlás vizsgálat – mindkét végtag
  15.000 Ft
 • Végtagi lágyrész ultrahang vizsgálat
  10.000 Ft
 • Nyirokcsomók ultrahang vizsgálata (régiónként)
  12.000 Ft
 • Emlő ultrahang vizsgálata
  nem vállalunk

Gyermek ultrahang vizsgálatok - 5 éves életkor felett

 • Hasi áttekintő komplex UH vizsgálat
  14.000 Ft
 • Kismedence UH vizsgálata
  14.000 Ft
 • Here UH vizsgálata
  14.000 Ft
 • Lágyrész UH vizsgálata
  14.000 Ft

A ultrahang vizsgálatokról általánosságban:

Az ultrahang vizsgálat előnye, hogy fájdalom- és kockázatmentes, korlátlan számban ismételhető. A modern ultrahang készülékek nagy felbontású képeket szolgáltatnak, amelyek digitális formában tárolhatók, a betegek rendelkezésére bocsáthatóak. A vizsgálat során a radiológus szakorvos a vizsgálandó területet egy ultrahang zselével bekent vizsgálófejjel pásztázza. A műszer ultrahangokat bocsát ki és felfogja a szervek által visszavert hangokat. Ezeket a hangokat a komputer látható képpé alakítja. A magas szintű szakmai hozzáértés és a vizsgálat gondos kivitelezése mellett bizonyos esetekben a véleményezett eltérések pontosítására szükség lehet további képalkotó vizsgálatokra (CT,MR), amelyet partnerünk a Pécsi Diagnosztikai Központ végez el.

Mit hozzon magával a vizsgálatra?

Amennyiben panaszaival kapcsolatban már korábban történtek orvosi vizsgálatok ezek leleteit, illetve betegségeivel kapcsolatos orvosi dokumentációját (ambuláns lap, zárójelentés) mindenképpen hozza magával beleértve a készült felvételeket pl.: CD-n. Ezek az információk nagyban segítik orvosaink munkáját.

Magánorvosi szolgáltatók számára a kórházi rendszerekben tárolt adatok nem hozzáférhetőek!

A hasi ultrahang vizsgálatról:

A vizsgálat elsősorban a tömör és a folyadékkal telt hasi szervek megítélésére alkalmas, mint a máj, epehólyag, lép és vesék. A kismedencei szervek közül a húgyhólyag és a méh, illetve prostata vizsgálhatók. Az ultrahang vizsgálat korlátai:  a hasnyálmirigy elhelyezkedésénél fogva nem mindig ábrázolható teljes egészében. A belek és a gyomor véleményezésére csak tájékozódó jelleggel alkalmas, az endoszkópos vizsgálatokat nem helyettesíti. A petefészkek hasi ultrahanggal nem mindig megítélhetők, a nőgyógyászati vizsgálatot és hüvelyi ultrahangot nem helyettesíti.

Milyen esetekben javasolt a hasi ultrahang vizsgálat elvégzése?

-hasi panaszok (fájdalom, véres vizelet, vizelési problémák)

-40 éves kor felett szűrő jelleggel

-ismert epekövesség, vesekövesség, cysták kontrollálására

– derékfájás, kisugárzó mozgásszervi panaszok hátterében rejlő hasi kórképek kizárására

Mire figyeljen a hasi ultrahang vizsgálat előtt?

A vizsgálat előtt 4-6 órával ne étkezzen. Fogyasszon szénsavmentes vizet. A kismedencei szervek eredményes vizsgálatához fontos, hogy a hólyag telt legyen. Ugyanakkor kerülje a kávé fogyasztást, mert epehólyag összehúzódást okozva befolyásolhatja a vizsgálat eredményét. Vizsgálat előtti napon ne fogyasszon gázképző, puffasztó ételeket (pl.: hüvelyesek, kelkáposzta, kelbimbó, stb.).

Bélgázosság esetén a vizsgálatot megelőzően gázcsökkentő vény nélkül kapható készítmény alkalmazása javasolt (pl. Espumisan).

Az ultrahanggal történő áramlásmérésről (Doppler):

Az ultrahang készülék a Doppler elv segítségével képes a vér áramlását megjeleníteni és számszerűen kifejezni. A vizsgálat segítségével információt kaphatunk az erek állapotáról, áramlási rendellenességről. Ennek különösen nagy jelentősége van az érelmeszesedés, trombózisok, érfal kiboltosulások diagnosztikájában. Továbbá információt nyújthat a cysták és daganatok vérellátottságáról.

Az ízületi ultrahang vizsgálatról:

A vizsgálat alkalmas az ízületeket alkotó porcok, az ízületi tok, a ízület körüli szalagok és az ízületet körül vevő lágyrészek feltérképezésére. Kimutathatóak továbbá az esetleges folyadékgyülemek, gyulladásos jelek.

Lágyrészek és nyirokcsomók ultrahang vizsgálata:

A bőr alatti lágyrészek és nyirokcsomók vizsgálata nagy felbontású készülékkel lehetséges. A vizsgálattal elkülöníthetőek a folyadéktartalmú és a tömör elváltozások.

Milyen esetben javasolt a lágyrészek ultrahang vizsgálata?

-új, ismeretlen eredetű duzzanatok, csomók megjelenése esetén

-izomsérülések után

-sérv gyanú esetén

  • MáRCIUS 19, 2021

  Szédülés és szédülékenység

  A szédülés nagyon sok betegség tünete vagy következménye lehet. Az egyensúlyérzet kialakulása és vezérlése igen bonyolult idegrendszeri folyamat. Az egyensúlyért felelős agyi központ információt kap egyrészt a belső fülben található félkörös ívjáratokból, amely a fej helyzetét mutatja meg. Továbbá információ érkezik a központba a szervezet összes ízületében megtalálható receptorokból és a szemből.  A szédülés típusai

  • MáRCIUS 19, 2021

  Samsung HS40 – az ÁB-Medical ultrahangkészüléke

  Az ultrahang vizsgálatról általánosságban Az ultrahang vizsgálat előnye, hogy fájdalom- és kockázatmentes, korlátlan számban ismételhető. A modern ultrahang készülékek nagy felbontású képeket szolgáltatnak, amelyek digitális formában tárolhatók, a betegek rendelkezésére bocsáthatóak. A vizsgálat során a szakorvos a vizsgálandó területet egy ultrahanggélel bekent vizsgálófejjel pásztázza. A műszer ultrahangokat bocsát ki és felfogja a szervek által visszavert

  • MáRCIUS 2, 2021

  Hasi ultrahang vizsgálat

  Az ultrahang vizsgálatról általánosságban Az ultrahang vizsgálat előnye, hogy fájdalom- és kockázatmentes, korlátlan számban ismételhető. A modern ultrahang készülékek nagy felbontású képeket szolgáltatnak, amelyek digitális formában tárolhatók, a betegek rendelkezésére bocsáthatóak. A vizsgálat során a radiológus szakorvos a vizsgálandó területet egy ultrahang gélel bekent vizsgálófejjel pásztázza. A műszer ultrahangokat bocsát ki és felfogja a szervek