Gyógytorna – Barna Erika

gyógytornász

A  Harkányi Termál Rehabilitációs Központ mozgásszervi osztályán dolgozik jelenleg, ahol rutinszerűen kezel számos ízületi betegségben szenvedő pácienst, illetve műtéten átesett beteget.

 

Szakmai profil:

 • Gyógytorna
 • Senior torna
 • Kismama/Várandóstorna
 • Szülés utáni regeneráló torna
 • Medencefenék tréning, gátizom torna
 • Gerinctona
 • Tape
 • Köpöly
 • Hegkezelés
 • Trigger- és tenderpont terápia
 • FDM

Online időpontfoglalás - Gyógytorna

Tisztelt betegünk, amennyiben szabad időpontot lát, de mégsem tudja lefoglalni vagy az online foglalás sikertelen, kérem jelezze a 06 30 923 2829-es központi telefonszámunkon munkanapokon 08:00-16:00-ig.

Document
Szolgáltatás Ár Időpontok

Senior torna

Középkorú és idősebb Hölgyeknél/Uraknál legfőbb célunk az életminőség javítása, önállóságuk és önellátásuk maximalizálása, illetve állapotuk romlásának megelőzése, hogy minél jobb és teljesebb életet élhessenek. A legfontosabb, hogy csökkentsük/megszűntessük a fájdalmakat. Mozgás közben nagy hangsúlyt fektetünk az ízületvédelemre és így igyekszünk a lehető legnagyobb mozgástartományt elérni. Mivel a mindennapos tevékenységeink elvégzéséhez erő is szükséges, ezért a mobilitásunkat izomerővel is „meg kell töltenünk“. Az esések elkerülése érdekében fontos lesz a propriocepció (=saját magunk és a testrészeink térbeli elhelyezkedésének érzése), az egyensúly- és koordináció fejlesztése. Az óra levezetéseként pedig alkalmazunk kellemes nyújtózásokat, lazításokat és különböző relaxációs technikákat.

Kismama/Várandóstorna

Tornáink célja a keringésfokozás, a medence minél hatékonyabb átmozgatása, kismedencei izmok aktiválása, erősítése, ezzel segítve a magzat megfelelő oxigénellátottságát. A kismamák rengeteg változáson mennek ilyenkor keresztül, pl. testtartásuk megváltozhat, mozgásaik korlátozódhatnak a pocakuk méretétől függően, talpaikra nagyobb nyomás helyeződik, koordinációjuk romolhat,bizonytalanbbak lehetnek stb. Ezek tudatában óraink fontos eleme a keringésfokozás, átmozgatás, a megfelelő területek erősítése, gátizom-/intimtorna, az egyensúly- és koordináció fejlesztése és a relaxáció. A szülésre megfelelően felkészített nőknél csökkenhet a vajúdás időtartama, a fájdalom alacsonyabb lehet és kisebb a valószínűség a szövődményekre.

Szülés utáni regeneráló torna

Elsődleges célunk a kismama mielőbbi felépülése, általános kondiciójának javítása és a gyermekágyi időszakra való felkészülése. Hangsúlyos a szétnyílt hasizom (rectus diastasis) regenerációja, gátizomzat helyreállítása és erősítése, a helyes testtartás kialakítása, az egyensúly fejlesztése és a relaxáció.

Medencefenék tréning, gátizom torna

A gátizom torna, intimtorna rendszeres végzése következtében a vizelet, – széklettartási funkció javul, az izmok erősítésével a kismedencében elhelyezkedő szervek alátámasztása jobb lesz, ezáltal javul a kismedence keringése, vérellátása (kevésbé sorvad a nyálkahártya, és normális mennyiségű hüvelyváladék termelődik) és a szexuális élet javul.

Gerinctorna

A gerinc torna alkalmával a gerinc megbomlott szimmetriáját igyekszünk korrigálni, a feszességeket lazítjuk, a mozgástartomány-elmaradást helyrehozzuk, a törzsizomfűzőt erősítjük, ezzel enyhítve a nyak-/hát- és derékfájdalmakat. A gerinctréning lényege pedig, hogy a mindennapokban használt mozgásformáinkat a lehető leghatékonyabban, adaptálhatóan és fenntarthatóan sajátítsuk el, hogy így egyensúlyba kerüljön a testünkben a stabilitás és a rugalmasság.

Tape

A kineziológiai szalag/kineziotape egyike a leghatékonyabb kiegészítő gyógymódoknak, főképp mozgásszervi problémák esetén. A szalagok – ragasztási technikától függően – lazítják, rögzítik vagy korrigálják a sérült lágyszövetet, mégsem korlátozzák annak a szabad mozgását, így lényegesen felgyorsulhat az ízületi és izomproblémák gyógyulási ideje.

Köpöly

Harang, vagy kúp alakú csésze (köpöly), vagy nagyobb kb. 10-15 cm átmérővel rendelkező pumpa, melyet manapság üvegből, műanyagból és szilikonból készítenek. Egy adott pontra feltelepítve a helyi keringést javítjuk, illetve a fent említett össszekapcsolódások révén reflexes hatást is elérünk, illetve felszakítjuk a kötőszöveti letapadásokat, az un. crosslinkeket ezáltal eredményesen csökkenthető az izom és az izompólya feszessége, oldhatóak általa a kötőszöveti letapadások.

Hegkezelés

Műtét vagy sérülés utáni heggyógyulás hosszú folyamata során a hegkezelési technikák komoly segítséget jelentenek, hogy megelőzzük vagy kezeljük a kialakult letapadásokat, összenövéseket, melyek a mozgatószervrendszer korlátozottságát és az érintett szervek működési zavarát okozhatják. A heg kezelését érdemes már a sérülést vagy műtéti beavatkozást követő 3 hónapon belül megkezdeni és kúraszerűen végezni. Hegkezlés során a páciens elsajátítja a technikát, hogy a későbbiekben önmagát kezelhesse.

 

Trigger – és tenderpont terápia

Az izom eredetű fájdalmak több mint háromnegyed részét kórosan feszülő lágyszövetek okozzák. A tartósan rövidült izmok akadályozzák a vérkeringést, ízületi blokkokat hozhatnak létre. Ha az izom kórosan feszessé válik, triggerpont alakulhat ki benne, így nem tudja ellátni funkcióját, sérülékennyé és fájdalmassá válik.

Triggerpontnak azokat a vázizmokon (az izomhasban, az izom-ín átmenetben és az izmot körülvevő fasciában) kialakuló és jól tapintható rendkívül érzékeny „csomócskákat” nevezzük, amik sokszor nem nagyobbak, mint egy borsó, amelyekben összegyűlik az adott izom feszültsége. A triggerpontok rendkívül érzékenyek, a helyi panaszok mellett kisugárzó fájdalmat is okoznak.

Tenderpontok esetében a „csomóhoz” tartozó fájdalom lokálisan jelentkezik, nem sugárzik semerre sem.

FDM = Fascia disztorziós Modell

A fascia kötőszövet, ami az egész testet körülöleli, mint egy hálózat, összeköti a csontokat, ínakat, izmokat, szerveket; tulajdonképpen mindent mindennel. A fascia tele van fájdalomérző receptorokkal, felelős a rugalmasságunkért, mozgékonyságunkért, alkalmazkodóképességünkért és különböző kémiai transzportfolyamatokat bonyolít le, tehát nagyon sokminden végbemegy benne. Ha a kötőszövetirendszerben valami nem működik megfelelően, akkor beszélünk disztorzióról. A disztorzió a kötőszövet (fascia) deformálódása, elváltozása, az FDM módszer pedig egy manuális lágyrész technika, ami ezeket a disztorziókat igyekszik „kijavítani“.

Online időpontfoglalás Gyógytorna – Barna Erika