Dr. Paraicz Gábor

pulmonológus szakorvos

Általános orvosi diplomáját 2003-ban a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerezte. Ezt követően a PTE I. Belgyógyászati Klinika Pulmonológiai osztályán dolgozott rezidensként majd tüdőgyógyász szakorvosként. 2018 óta a Tolna Megyei Balassa János Kórház Tüdőosztályának vezetője.

 

Szakmai profil

 • Krónikus légúti obstruktív betegségek (COPD): krónikus bronhitisz, tüdőtágulat diagnosztikája, kezelése és utánkövetése.
 • Asztmás, allergiás betegek diagnosztikája, kezelése és utánkövetése.
 • Tüdőtumoros megbetegedések megelőzéseként szűrővizsgálatok elvégzése, kiértékelése és ezen betegek menedzselése.

Online időpontfoglalás

Tisztelt betegünk, amennyiben szabad időpontot lát, de mégsem tudja lefoglalni vagy az online foglalás sikertelen, kérem jelezze a 06 30 923 2829-es központi telefonszámunkon munkanapokon 08:00-16:00-ig.

Szolgáltatások

Document
SzolgáltatásÁrIdőpontok

CT/MT vizsgálatok eredményeinek értékelése

Tisztelettel kérjük Betegeinket, hogy az elkészült CT, MR, rtg leletek mellé a képanyagot tartalmazó CD-t is hozzák magukkal minden esetben, mivel szakorvosaink nem kizárólag a leírt vélemény alapján értékelik a vizsgálat eredményeit, hanem az elkészült képanyagot is megtekintik.

Kinek javasolt a légzésfunkciós vizsgálat elvégzése?

A krónikus légzőszervi betegségek szűrése minden korosztályban indokolt, különösen dohányosok esetén. A légzőszervi betegségek egy része lassan fejlődik ki, a betegek nagyrésze hozzászokik a terhelésre jelentkező nehézlégzés érzéshez. A szűrő jelleggel végzett légzésfunkciós vizsgálat segíti a tüdőbetegségek korai diagnózisát és a hatékony kezelést.

A légzésfunkció mérését partner intézményünkben pletizmográffal végezzük. Különlegessége, hogy a vizsgálat egy zárt kabinban történik, így nem csak a légutakból kifújt és beszívott levegő térfogatát, áramlását tudjuk megmérni, hanem a kabin precíziós műszerei rengeteg egyéb adatot regisztrálnak. Nagy előnye, hogy objektív, minimális a hibalehetőség. A vizsgálat fényt deríthet olyan tüdőbetegségekre, melyek még nem okoznak panaszokat, és így a beteg időben kerülhet szakorvoshoz.

A kontrollok alkalmával a szakorvos mérlegelése alapján elegendő lehet a spirométeres mérés.

Tájékoztatjuk Tisztelt Betegeinket, hogy a pletizmográffal végzett légzésfunkciós vizsgálathoz az érvényben lévő jogszabályok miatt negativ COVID-19 PCR teszt szükséges, amelynek megszervezésében állunk rendelkezésére. A pletizmográffal végzett légzésfunkciós vizsgálat partnerünknél történik előzetes időpont egyeztetést követően.

  • MáRCIUS 13, 2021

  COVID szerológia (IgG és IgM)

  A SARS-CoV-2 IgG antitest szerológiai vizsgálat a fertőzött beteg immunrendszere által termelt specifikus IgG antitesteket mutatja ki, melyek a tünetek jelentkezése utáni néhány naptól 2 hétig terjedő időszakban jelennek meg. A specifikus IgG antitestek a betegség tünetes stádiumában már kimutathatóak. Továbbá akkor is jelen vannak amikor a PCR technikával kimutatható vírus RNS már nem detektálható.

  • MáRCIUS 17, 2021

  A COVID-19 fertőzés szövődményeiről – Pulmonológia

  A COVID-19 vírus okozta fertőzés szövődményeit az orvostudománynak még teljesen mértékben nem sikerült feltérképeznie. A vírusfertőzés lehet tünetmentes is, de akár hónapokig elhúzódó rossz közérzet, gyengeség, fáradékonyság, korábban jelen nem lévő ízületi fájdalom, száraz köhögés, légszomj mellett más, akár orvosi kezelést igénylő szövődmények is megjelenhetnek. A szakirodalom szerint a leggyakoribb szövődmények a légzőszervrendszert és a