Prebiotikumok
Mik is azok a prebiotikumok?
A prebiotikumok olyan természetes élelmiszerösszetevők, amelyekre a gyomor-bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nem hatnak, és változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a kedvező hatású baktériumok, az úgynevezett probiotikumok szaporodását.
Milyen élelmiszerekben előforduló prebiotikumok léteznek?
Az élelmiszerekben előforduló prebiotikumok közül a legfontosabb az inulin és a laktóz. A megfelelő bélműködéshez elengedhetetlen a bélrendszer jótékony baktériumflórája. A prebiotikumok ennek a normál, egészséges bélflórának az egyensúlyát segítik helyreállítani, illetve fenntartani azáltal, hogy a normál flórát alkotó baktériumok, azaz a probiotikumokat táplálják.
Prebiotikumok élelmiszer forrásai:
- csicsóka
- hagyma
- banán
- fokhagyma
- bab
- búza
- borsó
- articsóka
- zabpehely
- fermentált zöldségek
Mit jelent a fermentáció?
A fermentálás egy erjedő folyamatot takar, aminek egyik fajtája a tejsavas erjesztés. Ennek nincs köze a tejhez, csupán az történik, hogy az erjedés során Lactobacillus törzsek keletkeznek.
Hogyan fermentáljunk?
Három dologra van szükség a fermentációhoz:
- valamilyen zöldségre
- sóra
- vízre
Ha ez a három összetevő egy üvegbe kerül, akkor a zöldségekben levő szénhidrátok erjedésével értékes prebiotikus baktériumtörzseket kapunk, amelyek a zöldségben levő cukorból táplálkoznak. A megfelelő sózással pedig tudjuk biztosítani azt is, hogy káros (penész)gombák viszont ne keletkezzenek az üvegben. Ez a jótékony erjedés hetekig zajló folyamat, melynek a végére – legalább 3 hét elteltével – megkapjuk a savanykás fermentált zöldségeinket.
Milyen hatással bírnak a fermentált zöldségek, mint prebiotikumok?
- támogatja a gyomorműködést
- biztosítja az emésztéshez megfelelő savas pH közeget
- prebiotikus törzsekkel támogatja a jó bélflórát
- erősíti a bélfalat
- gyógyítja az egész emésztőrendszert
- segíti az egyéb tápanyagok felszívódását az ételekből (pl.: vas)
- lassítja a szénhidrátok felszívódását (ezért inzulin rezisztenseknek, cukorbetegeknek is kifejezetten ajánlott)
Amennyiben a prebiotikumokhoz kapcsolódó kérdése van, látogasson el dr. Csergő Ágnes rendelésére.