Prebiotikumok

Mik is azok a prebiotikumok?

A prebiotikumok olyan természetes élelmiszerösszetevők, amelyekre a gyomor-bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nem hatnak, és változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a kedvező hatású baktériumok, az úgynevezett probiotikumok szaporodását.

Milyen élelmiszerekben előforduló prebiotikumok léteznek?

Az élelmiszerekben előforduló prebiotikumok közül a legfontosabb az inulin és a laktóz. A megfelelő bélműködéshez elengedhetetlen a bélrendszer jótékony baktériumflórája. A prebiotikumok ennek a normál, egészséges bélflórának az egyensúlyát segítik helyreállítani, illetve fenntartani azáltal, hogy a normál flórát alkotó baktériumok, azaz a probiotikumokat táplálják.

Prebiotikumok élelmiszer forrásai:

  • csicsóka
  • hagyma
  • banán
  • fokhagyma
  • bab
  • búza
  • borsó
  • articsóka
  • zabpehely
  • fermentált zöldségek

Mit jelent a fermentáció?

A fermentálás egy erjedő folyamatot takar, aminek egyik fajtája a tejsavas erjesztés. Ennek nincs köze a tejhez, csupán az történik, hogy az erjedés során Lactobacillus törzsek keletkeznek.

Hogyan fermentáljunk?

Három dologra van szükség a fermentációhoz:

  • valamilyen zöldségre
  • sóra
  • vízre

Ha ez a három összetevő egy üvegbe kerül, akkor a zöldségekben levő szénhidrátok erjedésével értékes prebiotikus baktériumtörzseket kapunk, amelyek a zöldségben levő cukorból táplálkoznak. A megfelelő sózással pedig tudjuk biztosítani azt is, hogy káros (penész)gombák viszont ne keletkezzenek az üvegben. Ez a jótékony erjedés hetekig zajló folyamat, melynek a végére – legalább 3 hét elteltével – megkapjuk a savanykás fermentált zöldségeinket.

Prebiotikumok

Milyen hatással bírnak a fermentált zöldségek, mint prebiotikumok?

  • támogatja a gyomorműködést
  • biztosítja az emésztéshez megfelelő savas pH közeget
  • prebiotikus törzsekkel támogatja a jó bélflórát
  • erősíti a bélfalat
  • gyógyítja az egész emésztőrendszert
  • segíti az egyéb tápanyagok felszívódását az ételekből (pl.: vas)
  • lassítja a szénhidrátok felszívódását (ezért inzulin rezisztenseknek, cukorbetegeknek is kifejezetten ajánlott)

Amennyiben a prebiotikumokhoz kapcsolódó kérdése van, látogasson el dr. Csergő Ágnes rendelésére.

 

Leave a reply