Hyaluronsavas ajakformázás, ajakfeltöltés

A kötőszövet öregedésével az ajkak is elvékonyodnak körülötte és főként a felső ajak körül ráncok jelenhetnek meg. A vékony felsőajak esetén a száj vonala keskeny, ez pedig szigorítja az arckifejezést. A hyaluronsavat tartalmazó felöltőanyagok jól alkalmazhatóak ajakvastagításra, bőrben lévő ráncok, redők kezelésére (ráncfeltöltés céljára). A hyaluronsav teljesen szövetbarát anyag, az emberi szervezet természetes alkotóeleme, ezért bizonyos idő után a szervezet lebontja.

Az ajakfeltöltés hatása egyénfüggően 3-9 hónapig érvényesül.

A felszívódás időtartama sok tényezőtől függ, alapvetően befolyásolja a szervezet reakciója, a szövetek minősége, illetve az alkalmazott felöltőanyag tartóssága. Annak megfelelően, hogy felületesebb vagy mélyebb ráncokat akarunk kezelni, ráncfeltöltés vagy ajakvastagítás, szájfeltöltés a beavatkozás célja, eltérő szerkezetű, a különböző célokra speciálisan alkalmas készítmények állnak rendelkezésre.

Miből áll a kezelés?

Érzéstelenítést injekcióval (ajaknál) vagy érzéstelenítő krémmel végzünk. A beszúrás így kevés fájdalommal jár, utána bőrpír, duzzanat jelentkezhet, amely kezelés nélkül múlik el 1-2 napon belül. Ajakfeltöltés, szájvastagítás, ráncfeltöltés során a töltőanyagot igen kicsiny tűvel juttatjuk a feltöltendő ráncokba, ajkakba. Az esetek többségében bevérzés is keletkezhet, ennek felszívódása 5-7 napot igényelhet. Ajakvastagításnál a duzzanat mértéke nagyobb is lehet, azt maga a beszúrás is okozhatja. A duzzanat később csökken, sőt saját kötőszöveti tulajdonságoktól függően előfordulhat, hogy a vastagító-feltöltő hatás kevésbé érvényesül az első feltöltés után. Lazább kötőszövettel, izomzattal rendelkező pácienseknél jelentkezhet ez a jelenség, 1-2 héttel a beadás után. Ezért előfordulhat, hogy a feltöltést érdemes megismételni, még a felszívódási időn belül (1-2 hónappal később) a kellő hatás eléréséhez. Ezzel a ténnyel mindenképpen érdemes kalkulálni a beavatkozásra vállalkozóknak, mert az ismételt kezelés többletköltséget is jelent.

Ellenjavallatok

  • allergia
  • terhesség és szoptatás
  • autoimmun betegségek
  • pikkelysömör
  • aktív herpes
  • egyéb fertőző bőrbetegségek

Lehetséges szövődmények

Kisebb duzzanat, ödéma és bevérzések a kezelés szükségszerű velejárói, 5-7 nap alatt elmúlnak. Komolyabb szövődmények az allergiás, a túlérzékenységi reakciók, a helyi enyhe reakciótól a súlyos, anaphylactoid reakcióig. Igen ritka esetben előfordulhat fertőzés, gyulladás. Késői szövődményként előfordul az anyag helyén tapintható csomó képződése, kötőszövet felszaporodás, hegesedés, enyhe alakváltozás. Megfelelő beadás esetén az anyag elvándorlása az utasítások betartása esetén nagyon ritkán fordulhat elő. A kezelések után mindig előfordulhat bőrelszíneződés, enyhe bőrpír vagy elhalványulás a kezelt területen, továbbá enyhe fájdalom, a bőrfelület viszketése tapasztalható. Ezek a tünetek általában néhány napon belül elmúlnak.

Mire kell odafigyelni szájfeltöltés után?

A kezelt területet néhány nem szabad nyomkodni, nagyobb izommozgásnak kitenni. Férfiak ne borotválkozzanak. Nem szabad tetoválást, kozmetikai kezelést végeztetni, illetve ne legyen kitéve a kezelt felület erős napsugárzásnak, szoláriumnak kb.3-4 hétig.

 

More Articles