DREAM terápia

Mi a DREAM terápia?

Az álmokkal való foglalkozás során nem az álomfejtés vagy az álmok varázslatos értelmezése a lényeges, hanem az álomtartalom minél gazdagabb kibontása, és az ahhoz kapcsolódó képzetek, érzések megbeszélése. Ennek segítségével olyan terápiás kapcsolatot lehet kialakítani, melyben a személyes emlékek és élmények, valamint az élettörténeti háttér minél teljesebb megértése válik lehetővé. A kliens fájdalmas érzelmi megélése egyedi, mégis ebben a folyamatban az is megjelenik, hogy ezzel nincs egyedül.

Miként zajlik a DREAM terápia?

Az álmok segítségével kelnek életre a páciens élettörténetei, melyek a terapeuta visszajelzéseivel, az általa megélt, megértett érzésekkel és dinamikai folyamatok felismerésének segítségével a terápiás kapcsolatban fel- és átdolgozva lehetővé válik az egyéni problémákkal való megküzdés. Hiszen a történeteken keresztül bontakozik ki a páciens számára, hogy hol tart az életben, és ki is ő valójában. 

Miben segít a DREAM terápia?

A terapeuta az összefüggések megértésével és a páciens számára megfogalmazott értelmezésükkel segítséget nyújt abban, hogy az egyes események a helyükre kerüljenek, a terápia során az élettörténeti sémákból megszületik a páciens egyéni fejlődésének története, az érzelmeinek, a fájdalmának, a szenvedésének és az örömének a teljesen egyéni létezésmódja.

AZ ÁB-Medicalban dr. Puszaty Katalain pszichiáter szakorvos végzi a DREAM terápiát.

Leave a reply