Demenciaszűrés

Mi az a demenciaszűrés?

1. Demenciaszűrés során a globális kognitív/mentális működés részletes felmérése történik arra alkalmas sztenderdizált tesztek, vizsgálóeljárások segítségével.

2. Továbbá differenciáldiagnosztikai szempontból az aktuális pszichés, érzelmi állapot feltérképezése is előtérbe kerül a gyengébb mentális teljesítmény valódi okának (depresszió vagy demencia) feltárása céljából.

Mit tekinthető normál öregedésnek?

Általános és természetes jelenség – bár nem törvényszerű -, hogy az életkor előrehaladtával bizonyos szellemi képességeink lassan és nem számottevő mértékben romlani kezdenek. Gondolva itt:

  • a figyelem beszűkülésére,
  • a koncentráció csökkenésére,
  • az új információk elsajátításának nehezítettségére, 
  • a gondolkodási folyamatok és motoros képességek meglassulására,
  • a gyors asszociációs képesség csökkenésére.

Mi nem a normális öregedés része?

A normális öregedésen túl azonban kialakulhat a mentális képességek nagyobb fokú hanyatlása is, mely leggyakrabban 60-65 éves kor felett jelentkezik (pl. Alzheimer-kór, Diffúz Lewy Testes Demencia, Vaszkuláris Demenciák nagy része), bár időnként fiatalabb életkori periódusra tehető a kezdet (pl. Frontotemporális Demencia, Atípusos Alzheimer-kór). A hanyatlás hátterében az idegsejtek pusztulása, működési zavara áll.

Legjellemzőbb tünetei:

  • a feledékenység,
  • a beszéd- és nyelvi zavarok,
  • a viselkedés és a személyiség megváltozása, 
  • a figyelmi, egzekutív nehézségek és a gondolkodási problémák (pl. nem képes értelmezni a jól ismert közmondásokat, szólásokat).

Előfordulhat, hogy a szellemi leépülés csak másodlagosan következik be valamilyen fertőzés, anyagcserezavar, agyi keringési zavar (pl. stroke), esetleg traumás fejsérülés hatására. Ilyen esetekben a teljesítmény hirtelen csökkenését követően a tünetek erőssége/súlyossága sokáig nem változik, szemben az elsődleges (primer) demenciákkal, melyekre a fokozatos romlás jellemző. A másodlagos (szekunder) demenciák egy része gyakran a kiváltó ok megszűntetésével, kezelésével lényegében visszafordíthatók és az agyi reorganizációs képesség függvényében az érintett kognitív funkciók javulhatnak vagy „mentesülhetnek” a további hanyatlástól, míg más esetekben lépcsőzetes romlás figyelhető meg.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

A globális szellemi leépülést sokszor enyhe kognitív zavar előzi meg, mely esetben a tünetek enyhébb formában jelentkeznek, és nem terjednek ki minden kognitív területre/funkcióra, valamint az egyén ilyenkor még képes az önálló életvitelre. Fontos tudni azonban, hogy az enyhe kognitív zavar az esetek bizonyos százalékában demenciává alakulhat, így érdemes már enyhébb tünetek/zavarok észlelése esetén is szakemberhez fordulni.

Az ÁB-Medicalban demenciaszűrés és gerontopszichiátria ellátás és kivizsgálás már elérhető!

Leave a reply