COVID19 elleni oltás előtt javasolt kivizsgálás

Számos kérdés merül fel a COVID19 vírus ellen kifejlesztett oltások kapcsán, melyek közül az egyik leggyakoribb, hogy milyen kivizsgálások szükségesek a COVID19 oltás beadása előtt?

Jelen tudásunk alapján sorra vesszük azon kórképeket, melyek megléte esetén szükséges a COVID19 oltás előtti kivizsgálás.

Immunszerológiai vizsgálat (COVID-IgM)

Aktív COVID fertőzés esetén a védőoltás beadása ellenjavalt, súlyosabb mellékhatásokkal járhat. A tünetmentes fertőzöttséget COVID-IgM szerológia segítségével, vérvétellel ki lehet mutatni.

Pajzsmirigybetegségek

Bármely pajzsmirigybetegség esetén javasolt az oltás előtt laborvizsgálat elvégzése (TSH, T3, T4 hormonszint).  A szakorvos a fennálló esetleges panaszok és laboreredmény alapján képes felmérni, hogy a betegség egyensúlyban van-e.

Cukorbetegség

Az 1-es és 2-es cukorbetegség kapcsán szükséges laborvizsgálat segítségével ellenőrizni a HgbA1C-szintet a cukorháztartás egyensúlya végett.

Váralvadásgátlók szedése esetén ( pl.: Syncumar, Marfarin, NOAC)

Minden olyan kórkép esetén, melyben váralvadásgátló szedése fennáll, szükség lehet a szakorvosi vizsgálatra, illetve a Syncumar és Marfarin szedők esetén az INR kontrolljára.

Szívbetegség

Ritmuszavarok és egyéb szívbetegségek esetén kardiológiai kivizsgálás, holter ( 24 órás EKG vizsgálat, szívultrahang ) javasolt az oltás előtt.

Rheumatológiai betegségek

Bizonyos rheumatológiai betegségek esetén, amelyek kezelése során az alábbi gyógyszerek (Methotrexát, szteroid, biológiai terápia) valamelyikét alkalmazzák, szükség lehet szakorvosi vizsgálatra a legmegfelelőbb oltás kiválasztására.

A laborvizsgálatokra és szakorvosi konzultációkra a legmegfelelőbb oltás kiválasztása és az esetleges oltást követő mellékhatások csökkentése vagy elkerülése miatt van szükség.

Az ÁB-Medicalban a cukorbetegségben, pajszmirigybetegségben szenvedők oltás előtti kivizsgálását dr. Pammer Judit végzi.

Az ÁB-Medicalban a ritmuszavarban illetve egyéb kardiológiai betegségben szenvedők oltás előtti kivizsgálását dr. Bozó János végzi.

Az ÁB-Medicalban a rheumatológiai betegek oltás előtti kivizsgálását dr. Gulyás Katinka végzi.

Az ÁB-Medicalban COVID-IgG és IgM szerológia, illetve további laborvizsgálat elvégzésére is lehetőség van. Részletek itt.

Leave a reply