A COVID-19 fertőzés szövődményeiről – Pulmonológia

A COVID-19 vírus okozta fertőzés szövődményeit az orvostudománynak még teljesen mértékben nem sikerült feltérképeznie. A vírusfertőzés lehet tünetmentes is, de akár hónapokig elhúzódó rossz közérzet, gyengeség, fáradékonyság, korábban jelen nem lévő ízületi fájdalom, száraz köhögés, légszomj mellett más, akár orvosi kezelést igénylő szövődmények is megjelenhetnek.

A szakirodalom szerint a leggyakoribb szövődmények a légzőszervrendszert és a szív-érrendszert érintik.

A COVID okozta légzőszervrendszeri szövődmény tünetei az elhúzódó száraz köhögés és a fulladás. A szív-érrendszeri szövődmények közé sorolhatóak a ritmuszavarok, szívizomgyulladás és vérnyomáskiugrások. Az itt felsorolt szív-érrendszeri betegségek járhatnak mellkasi panasszal, fulladással, gyengeséggel és szívdobogás érzettel. Ezen tünetek fellelhetőek a fertőzés után 4-6 héttel is, ezért a hosszútávú egészség megóvása érdekében, ha az érintett személy, átesett a COVID-fertőzésen és a fent említett tünetek bármelyikét észleli, bizony javasolt a tüdőgyógyászati és/vagy a kardiológiai kivizsgálása.

Egy tanulmány szerint a kórházi kezelés alatt álló betegek felénél, több hónappal a fertőzést követően fennállt a fulladás és köhögés. A CT vizsgálat, a betegek döntő többségében valamilyen szintű tüdőkárosodást mutatott.

A hosszú távú szövődmények megelőzése érdekében javasolt a COVID utáni kivizsgálás, ha Ön meggyógyult a fertőzésből, de az alábbi tünetek valamelyikét érzékeli:

  • csökkent terhelhetőség
  • fáradtság
  • nehézlégzés
  • mellkasi/háti fájdalom

Aktívan sportolók esetében szintén javasolt a vizsgálat, még abban az esetben is, ha a COVID után nincsenek tüneteik.


COVID utáni kivizsgálás az ÁB-Medicalban:

COVID IgG + IgM szerológia, részletek itt.

COVID utáni pulmonológiai szűrőcsomag, részletek itt.

COVID utáni kardiológiai szűrőcsomag, részletek itt.

Leave a reply